Darjanin představil své plány, počítá i s Nedomou. Aspoň zatím

Praha - Petr Nedoma zůstává ředitelem Galerie Rudolfinum i po 1. červenci, potvrdil dnes jak sám Nedoma, tak budoucí ředitel České filharmonie Vladimír Darjanin, pod něhož galerie spadá. Oznámení na tiskové konferenci doprovázel bouřlivý potlesk přítomných a Darjanin také převzal petici, pod niž se podle slov jejích iniciátorů podepsalo za 57 hodin 2 945 lidí. Nedoma prý může dokončit výstavní projekty letošního roku, o další spolupráci se podle šéfa ČF rozhodne během následujících tří měsíců.

„Je to už za námi. Náš způsob komunikace nebyl zrovna šťastný. Dohnali jsme ale mnohé za poslední týden,“ odmítal Darjanin odpovědět podrobněji na otázky, co přesně ho vedlo k rozhodnutí odvolat Nedomu z postu ředitele Galerie Rudolfinum.

„Vždycky jsem se obdivně vyjadřoval k vedení Galerie Rudolfinum, ale když tam přijdete jako ředitel, který musí počítat peníze, tak vás to trochu přejde,“ uvedl pouze. Popřel ale, že by z jeho úst někdy padlo jméno historičky umění a odbornice na české umělecké sklo Sylvie Petrové, která měla Nedomu údajně vystřídat.

„Chtěl bych vám poděkovat za to, že díky vaší podpoře tady teď sedím. Ale zároveň musím říct, že mě uvádíte do rozpaků, jsem nervózní, zda ve své další práci dostojím tomu, co ode mě očekáváte,“ poděkoval signatářům petice Petr Nedoma. Připustil - a Darjanin takovou možnost nepopřel - že vlna nesouhlasu, která informace o jeho údajném plánovaném odvolání doprovázela, Darjaninovo rozhodnutí pozměnila.

„S panem generálním jsme jednali, co bylo řečeno, v tuto chvíli neplatí, a platí, že do konce letošního roku mohu dokončit výstavní program, který jsem měl připraven,“ prohlásil Nedoma. Projekty pro Rudolfinum má prý naplánovány až do roku 2012, ale jejich realizace závisí na tom, „jak se věci vyvinou“.

Okrajově se Darjanin vyjádřil také k další personální otázce, která ho v současné době pálí - tříletá smlouva s izraelským dirigentem Eliahu Inbalem. „Moje ambice je to trošku zkrátit. Je to pán, který má 73 roků. Pro ČF je to přechodné období, kdy bychom našli nějakého světového šéfdirigenta,“ prohlásil ředitel.

Darjanin chce zvýšit noblesu i platy

Darjanin do funkce ředitele České filharmonie nastoupí 1. července, své funkce se ujme na šest let. Poznatky, které získal před svým nástupem, chce zhodnotit v prvních třech až čtyřech měsících práce. Provede audit personální, finanční a zjistí stav mediálního obrazu instituce. Spor o autorská práva k nahrávkám považuje za uzavřený. Minulý týden se s filharmoniky dohodl, že autorská práva z nahrávek zůstanou ČF jako instituci, peníze pak půjdou hráčům.

Zhruba po čtvrt roce hodlá Darjanin představit podrobnější plán fungování ČF. „Ideální by bylo, aby se vědělo, že ve čtvrtek a v pátek hraje Česká filharmonie a že je to vždycky výjimečný zážitek,“ uvedl svou představu.

Darjanin chce také zřídit nadační fond, který by měl fungovat od února 2010 a podporovat mimořádné koncerty ČF. Usiluje i o lepší finanční ohodnocení filharmoniků a zvýšení „noblesy budovy Rudolfina“. „Turistické koncerty, které můžete vidět pod deštníkem na schodech, jsou 30. června naposledy,“ uvedl jeden z kroků, kterými chce vylepšit obraz filharmonie.

Přečtěte si také:

  • Zástupci protestujících proti odvolání současného ředitele Galerie Rudolfinum Petra Nedomy předávají petici budoucímu generálnímu řediteli České filharmonie Vladimíru Darjaninovi autor: Eva Kořínková, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/949/94882.jpg
  • Dirigent Eliahu Inbal autor: Jiří Jansch, zdroj: www.festival.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/904/90344.jpg
  • Česká filharmonie autor: Petra Hajská, zdroj: www.muzikus.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/508/50752.jpg