Švédové na „Ostrovech“ převzali štafetu předsednictví - sud piva

Praha - Festival United Islands of Prague je jednou z oficiálních doprovodných akcí českého předsednictví. S Unií byl spojen už jeho první ročník a EU je jedním z témat i toho letošního. Minulý týden organizátoři poslali po Vltavě přihlášku festivalu do Unie, dnes byl, také na Vltavě, předán štafetový kolík - v podobě pivního sudu - zástupcům Švédska. Happeningu v 18 hodin poblíž Střeleckého ostrova se zúčastnil ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle, senátor Alexandr Vondra a Charge D´Affair švédského velvyslanectví v Praze Rolf Ericsson.

„Popřál bych jim, aby se jim podařilo splnit vše, co si na těch šest měsíců naplánovali, aby se jim ještě lépe podařilo vyrovnat s tím, co se naplánovat nedá a co se určitě stane, aby je nepotkala žádná domácí politická krize a halvně aby měli tak skvělý předsednický tým, jako jsme měli my,“ vzkázal Švédům Füle. 

Na sedmi pódiích se divákům dnes, stejně jako včera, představili nebo ještě představí čeští a evropští umělci. „U příležitosti oslavy předsednictví jsme připravili českou scénu, bude na Žofíně a vystoupí na ní podle našeho názoru bestoff českých písničkářů, kteří se zapsali do historie české populární hudby. Vystoupí Michal Propkop, Ivan Hlas nebo Monika Načeva s Michalem Pavlíčkem,“ uvedl před sobotním programem šéfdramaturg festivalu David Gaydečka.

Program „Ostrovů“ začal již před polednem, vstup na všechny akce je zdarma. Původem kapel i jejich zaměřením splňuje festival motto českého předsednictví Evropa bez bariér. Úspěšné vystoupení má za sebou už jedna z hlavních festivalových hvězd - kapela Orka z Faerských ostrovů, která United Islands včera zahájila. Její členové hrají na nástroje vyrobené z předmětů, které vyplavilo moře.

Hudba stejně jako v pátek ovládá Střelecký ostrov, Kampu, Dětský a Slovanský ostrov. Doprovodný program se odehrává také na části Masarykova a Janáčkova nábřeží. To je, stejně jako most Legií, uzavřeno pro automobilovou dopravu. Na mostě vznikla speciální tramvajová zastávka - „Festivalová“.

Štafetu předsednictví dnes vyrazili předat také dva policisté z litoměřického sportovního oddílu. Na kolech chtějí do 1. července dorazit do Stockholmu, kde švédským zástupcům předají kopii Klaudiánovy mapy z Čech z roku 1518. „Zvolili jsme tuhle mapu, protože se nám zdá symbolická jako nejstarší mapa. On je trochu problém, co předávat, cukr se, myslíme, už nehodí,“ vysvětlil Jiří Pilnaj.