Matuškovi se přišly poklonit tisíce fanoušků

Praha - Zástupci různých generací se na pražském Žofíně rozloučili se zesnulým zpěvákem Waldemarem Matuškou. Po skončení oficiální části posledního rozloučení přicházeli na Žofín i fanoušci. Celkem se jich přišlo Matuškově památce poklonit 15 tisíc. Dveře paláce se měly uzavřít v osm hodin večer, pietní akt kvůli vzpomínajícím skončil až po deváté. Dlouhá fronta se na Slovanském ostrově tvořila už od ranních hodin. Obřad pro rodinu, přátele a kolegy se konal dopoledne, mezi 500 účastníky byli i prezident republiky Václav Klaus a primátor Prahy Pavel Bém. Po skončení obřadu byla část věnců a květin převezena na vyšehradský hřbitov, kde bude v pátek ve 12:00 Matuška pohřben. Celé rozloučení s Waldemarem Matuškou a rozhovor s Jiřím Černým sledujte na ČT24 zde.

Dopolední program zahájila smuteční řeč Václava Postráneckého, následovala promluva pohnuté Heleny Vondráčkové, Karla Gotta, Jiřího Suchého a Matuškova syna Waldemara. S písní vystoupila kapela Waldemara Matušky K.T.O.  

„Milý Waldemare, rozhodnutí tvých nejbližších umístit tvé pozůstatky v rodné vlasti považuji za velice šťastné,“ řekl na úvod své řeči prezident Herecké asociace Václav Postránecký. „My, kteří jsme tě milovali, tě budeme nosit stále s sebou. A že nás je; tebe milovat bylo strašně jednoduché. Byl jsi krásný, chytrý, talentovaný - to je kombinace, které nic neodolá,“ pokračoval.

Scéna, která byla dílem architekta Františka Svobody a režiséra Františka Poláka, byla postavena v noci na čtvrtek. Uzavřená rakev byla zaplavena věnci a květinami. Mezi nimi byl například věnec žlutých růží od Matuškovy rodiny s nápisem Miluju tě - Oli, od Karla Gotta se vzkazem na stuze S obdivem, věnce od Václava a Livie Klausových, primátora Pavla Béma, premiéra Jana Fischera nebo vydavatelské společnosti Supraphon. Ze zámoří dorazil věnec s nápisem Kamarádi z Floridy a od Svazu vědy a umění Los Angeles. Čestnou stráž vedle rakve drželi členové skupiny K.T.O, s níž Matuška od roku 1972 spolupracoval. Hudebníky v jednu chvíli vystřídaly jejich manželky.

„Moje loučení s tebou nebude dlouhé, ale upřímné. Byl jsi báječný člověk, který měl rád život a lidi; byla vždy radost se s tebou sejít, popovídat si a spolupracovat,“ uvedla ve své promluvě Helena Vondráčková. Zavzpomínala na první setkání s Matuškou, které pro ni znamenalo začátek pěvecké kariéry. „Děkuji ti za to, jaký jsi byl úžasný člověk a že jsi vůbec byl,“ řekla nakonec dojatá zpěvačka.

Slzy neskrýval ani Karel Gott. Vzpomněl na neuskutečněný slib, že společně s Matuškou oslaví své 70. narozeniny. „Nedozpíval jsi svoji píseň,“ řekl. „Vždy jsem přemýšlel nad tvým obrovským úspěchem, nad tím, co ti bylo vesmírem dáno. Lidé si mysleli, že jsme rivalové, já jsem velmi hrdý na to, že jsme si publikum rozdělili a že to byl takový rytířský souboj,“ upozornil. Připomněl rovněž jediný společný projekt s Matuškou - Silvestrovskou operu, která měla obrovský úspěch a byla reprízována každý rok. „Tvůj úspěch pro mě byl výzvou, chtěl bych ti za to poděkovat,“ řekl zpěvák a projev zakončil úryvkem písně.

Jiří Suchý přednesl slova, která ho napadla poté, co se dozvěděl o Matuškově úmrtí. „Nezapomeňme občas zavřít oči a zaposlouchat se,“ pronesl na závěr své pocty zesnulému. Promluvy uzavřel Matuškův syn Waldemar, který vyzdvihl Matuškův krásný, otevřený vztah k němu a jeho matce. „Odmalička jsem měl pocit, že vyrůstám v rodině, kde důvěra je na prvním místě,“ uvedl. „Byl pro mě mentor, šaman, patriarcha a kamarád. Byla to velká čest a nesmírně důležitý zážitek, poznat, co se dělo v zákulisí jeho života. Tatínku, děkuju!“ zakončil svoji řeč. 

Po proslovech vystoupila skupina K.T.O, se kterou si zazpívala i manželka
zesnulého umělce Olga Matušková. Při skladbě Sbohem, lásko neudržela dojetí většina přítomných. Po produkci K.T.O přišla na řadu osobní kondolence provázená reprodukovanými Matuškovými hity.

V sobotu 20. června zpravodajský kanál ČT24 odvysílá v 10:05 a 16:05 dvouhodinový speciál z posledního rozloučení s W. Matuškou, včetně vystoupení přátel, kteří přišli do Studia 6 na zpěváka zavzpomínat.