Kroky investorů do současného umění povedou do Mánesu

Praha - Současné umění v prezentaci 30 českých i zahraničních galerií nabídne od pátku do úterý pražská výstavní síň Mánes. Koná se v ní osmý ročník veletrhu Art Prague a pořadatelé jej letos inzerují pod heslem Investujte do umění, investujete do budoucnosti - i v době ekonomické krize je umění jednou z věcí, která neztratí na hodnotě, naopak většinou časem jeho cena roste.

Návštěvníci si mohou vybírat mezi malbou, kresbou, grafikou, plastikou, sklem, instalacemi i videoartem. Na veletrhu budou kromě děl ověřených jmen (Zdeněk Sýkora, Michael Rittstein, Jiří Kovanda, Květa Pacovská, Jaroslav Róna, Michal Singer a Milan Kunc) zastoupena i díla nejmladší generace - čerstvých absolventů uměleckých škol. Tato díla jsou cenově dostupnější, čímž se stávají oblíbeným cílem zájemců o koupi originálu.

Galerie zavedené i nové 

Základní osou přehlídky zůstávají pravidelní účastníci veletrhu - například galerie Via Art, Navrátil, Montanelli, 5. patro, Millennium, Gambit či Caesar. Do Prahy se vracejí i zahraniční galeristé - například Galerie Bleibtreu z Berlína, Galerie Mathieu z Lyonu, Art Traffic z Amsterodamu či Galerie Raum z Freiburgu. Letos poprvé se zúčastní Eu-expanding use z Bochumi, která soustřeďuje svoji pozornost na umění střední Evropy, z českých galerií pak nově vzniklá Dvorak Sec Contemporary či Galerie Brooks zastupující umělce z Kanady, USA a Indie. Nejmladší generaci autorů prezentuje The Chemistry Gallery a Zahrada KC, která se věnuje kulturnímu i výtvarnému oživení Prahy 4.

Beseda a Nocturno 

K veletrhu patří i doprovodný program. V pátek se v Mánesu uskuteční kulatý stůl na téma Umění spolupráce s podtitulem Co podniky očekávají od umění a co očekávají umělci od podniků. Účast přislíbili mimo jiné zástupci automobilky, banky či pořadatelé ceny pro umělce sponzorované nadnárodním výrobním koncernem. V pondělí 22. června se bude konat tradiční oblíbené nocturno - Mánes bude pro veřejnost otevřen až do 21:00.