Spor o autorská práva k nahrávkám České filharmonie vyřešen

Praha - Téměř dvouletý spor o autorská práva k nahrávkám České filharmonie (ČF) se podařilo vyřešit. Budoucí ředitel ČF Vladimír Darjanin dnes Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu řekl, že se s hráči dohodli. Autorská práva z nahrávek patří České filharmonii, peníze hráčům, řekl Darjanin, který se 1. července ujme svého postu. Tento stav podle rozhlasu potrvá do doby, než se zlepší finanční a další pracovní podmínky ve filharmonii.

„Také co, kdy, kde a jak se bude natáčet zůstane v pravomoci  rozhodnutí generálního ředitele a managementu,“ uvedl Darjanin.

Dříve autorská práva k nahrávkám patřila hudebníkům, kteří je poskytovali k dalšímu užití, po legislativní úpravě se stala majetkem filharmonie. Spory mezi vedením ČF a filharmoniky vyvolala novela autorského zákona týkající se aktivit hráčů, které nezahrnuje jejich pracovní smlouva, jako záznamů z koncertů využívaných v rozhlase a televizi a na zvukových nosičích i studiového nahrávání. Konflikty mezi vedením ČF a velkou částí orchestru o výklad autorského zákona už téměř dva roky výrazně omezovaly pořizování nahrávek z koncertů i na zvukové nosiče.

Orchestr loni nečekaně odmítl například pořízení nahrávek koncertů na festivalu Pražské jaro. Kvůli své nespolehlivosti pak přišel o letošní prestižní zahajovací koncert. Hráči dokonce loni požadovali odvolání končícího ředitele ČF, současného ministra kultury Václava Riedlbaucha.