Festival politické písně se vrací do Sokolova

Sokolov - Reflektovat současnou úroveň české politické kultury chtějí pořadatelé Festivalu politické písně Sokolov 09, jehož hlavní program, celodenní koncert pod širým nebem, se uskuteční v sobotu 20. června. Festival nabízí v již zahájeném doprovodném programu také výstavy, divadelní představení, filmové projekce a besedy. Lidé se mohou zapojit také do ankety Český papaláš.

„Akce je nazvána recesisticky,“ upozornil básník Ivan Martin Jirous, který svým čtením zahájil doprovodný program festivalu. „To, co se v našem státě ve vládnoucí vrstvě děje - až na několik výjimek, pánové Schwarzenberg nebo Bursík -, je hanba,“ uvedl dále.

Od Buchet a loutek po Ztohoven 

Festival, za kterým nestojí žádná politická iniciativa, nabídne dnes vernisáž výstavy Malík urvi výtvarné skupiny Pode Bal a koncert písničkáře Xaviera Baumaxy. Ve středu bude následovat promítání celovečerního dokumentu Michaela Wadleigha Woodstock, další den snímek Shelley Wineové Rozhořčené ženy z Clayoquotu a představení divadla Buchty a loutky. Na pátek pořadatelé připravili vernisáž výstavy politických karikatur Pavla Reisenauera a projekci snímku O mediální realitě, po níž bude následovat beseda se členy skupiny Ztohoven.

Sobotní program, moderovaný Ester Kočičkovou, začne ve 13 hodin a nabídne kapely Švihadlo, Šanov, Tony Ducháček & Garage a další. Ve 20:45 přijde na řadu kapela The Plastic People of the Universe. Cenu v podobě plata se sádrovým vajíčkem, jejímž autorem je Lukáš Botka, strůjce „vaječného protestu“ na předvolebních mítincích sociální demokracie, obdrží vítězové jednotlivých kategorií ankety - Český papaláš, Skokan roku a Prasárna roku.

Původní Festival politické písně se v Sokolově konal od roku 1973. Postupně se rozrostl do několikadenní akce. Kromě amatérských skupin na něm účinkovali s angažovanými písněmi i populární profesionální interpreti, například Olympic, Katapult nebo Josef Laufer. Poslední ročník festivalu, který měl ve znaku kytaru zakončenou sevřenou pěstí, se v Sokolově uskutečnil v roce 1988, kdy stále propagoval socialistické a komunistické ideály.

Zavzpomínat na politické písně můžete i v pořadu Retro.