Radúz a Mahulena vstoupili podesáté na jeviště ND

Praha - Premiéru nového nastudování Zeyerovy dramatické básně Radúz a Mahulena uvedlo dnes večer Národní divadlo. Příběh lásky z roku 1896 s prologem Jsem pohádka. Kdo se mnou půjde, povedu jej do modrých krajů báje… nastudoval tentokrát hostující režisér Jan Antonín Pitínský. Inscenaci doprovodila nová hudba v živém provedení souboru Collegium 1704. Novému pojetí inscenace odpovídá i způsob komunikace s diváky - zájemci mohli sledovat přípravy inscenace na speciálně zřízených webových stránkách.

„Vymysleli jsme pro inscenaci jakousi formu koncertní, která se v průběhu děje rozvíjí do formy činoherní,“ vysvětluje Pitínský. Inspiroval se lumírovsko-secesním rázem Zeyerovy mluvy, scénu netvoří nic než výlomky ze struktur českého secesního skla. V inscenaci se objevily i prvky pohybového divadla. Spolu s dramaturgyní Lenkou Kolihovou Havlíkovou provedli v textu inscenační úpravy, přibližující složité verše současnému divákovi. „Divadlo je věcí evoluce, musí být živé, komunikovat se současností,“ říká Kolihová Havlíková. Autoři tentokrát nesáhli po klasické hudbě Josefa Suka, ale vznikl nový doprovod od skladatele Víta Zouhara.


Titulní hrdinové pocházející ze znepřátelených království překonávají pro svou lásku nejen nástrahy osudu, ale i kouzla královny Runy spalované nenávistí. Kromě slovenských pověstí a pohádek vycházel Zeyer i z indického dramatu Šakuntala básníka Kálidásy, které do češtiny přebásnil pod názvem Ztracený prsten František Hrubín. Ústřední dvojici ztvárnil Vojtěch Dyk a Pavla Beretová, v dalších rolích se objevili například Alois Švehlík, Johanna Tesařová, Antonie Talacková, Marie Málková a Jiří Štěpnička.

Lenka Kolihová Havlíková hovoří o nové inscenaci (zdroj: ČT24)

Počet nastudování Zeyerova eposu překročil na domácích scénách od roku 1945 čtyřicítku. V Národním divadle se naposledy objevil koncem roku 1993 v pohostinské režii Markéty Schartové - vedení divadla se ji kvůli „závažným uměleckým nedostatkům“ brzy po premiéře rozhodlo stáhnout z repertoáru. Nová inscenace se do konce června objeví na jevišti ještě třikrát, další provedení jsou připravena na září, říjen i listopad. 

  • Radúz a Mahulena autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/935/93469.jpg
  • Radúz a Mahulena autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/935/93463.jpg
Vydáno pod