Festival spisovatelů: ohlédnutí za příběhem

Praha – Česko-německá tečka písničkářů Jiřího Suchého a Wolfa Biermanna zakončila ve čtvrtek 19. ročník Festivalu spisovatelů Praha. Téma tohoto festivalu, který podle slov jeho prezidenta Michaela Marche chce vyprovokovat dialog a zároveň upozornit na tvorbu světových autorů, znělo 2001 noc: umění příběhu. Odkazovalo k orientální tradici vyprávění příběhů a také k událostem 11. září, propojovalo literaturu s historií. Protože v dějinách, stejně jako v literatuře, je každá kapitola spojena s ostatními a ono propojení vytváří příběh. Připomeňte si v rozhovorech s literáty vyprávění příběhu letošního Festivalu spisovatelů.

„Soustředili jsme se na spisovatele, vypravěče ze starých civilizací – Indie, Číny, Arábie. Vybrali jsme si spisovatele, kteří vyprávějí skutečné příběhy i na základě hudebních vlivů nebo třeba performancí,“ uvedl March, co bylo letos klíčem pro výběr autorů.

„Starý svět Arábie“ zastupoval syrský básník Adonis, který převzal Cenu Spirose Vergose za svobodu projevu. Adonis v současné době žije ve francouzském exilu. Stejně jako festivaloví zástupci starého světa Číny Gao Xingjian, Ma Jian a Yang Lian. Poezií vypráví příběhy i palestinský básník Mourid Barghouti nebo kanadská autorka Anne Michaelsová.

Ženský svět představila i americká kulturní aktivistka a básnířka Anne Waldmanová. Z trochu jiného soudku byl její krajan, otec undergroundového komiksu Robert Crumb. Komiksovému žánru se věnuje i Jaroslav Rudiš, který byl spolu s Jiřím Suchým jednou ze dvou českých literárních osobností na letošním ročníku.

Za vznikem Festivalu spisovatelů Praha stál Michael March. Poprvé se konal v roce 1991. Ve Valdštejnském paláci se tenkrát setkalo dvacet českých spisovatelů, kteří stáli v opozici proti komunistickému režimu. Od roku 1999 je festivalové dění v přímých přenosech přenášeno po internetu do světa. Záznamy diskusních večerů a autorských čtení lze přehrát na stránkách festivalu v češtině i angličtině.

Michael March o Festivalu spisovatelů: Je úžasné, že můžeme přicházet na jedno místo, hovořit spolu a nechat se inspirovat prací a myšlenkami ostatních. Je zde cítit potenciální energie, život, přítomnost ostatních kultur. Propojujeme svět minulosti se světem budoucnosti. Mladí lidé přicházejí do tohoto světa, přinášejí své ideály a nadšení, jak je uvádět v život. To je příběh.