Pojďte si kašpárkohrát

Praha – Dětem a jejich rodičům je určen festival Kašpárkohraní, jehož první ročník se odehrál dnes v Oboře Hvězda. Festival rodinného charakteru chce podle slov pořadatele Viktora Součka na rozdíl od komerčních akcí typu Matějské pouti rozvíjet dětskou kreativitu. Děti odpoledne na Hvězdě čekalo hudební vystoupení, divadlo, tvůrčí dílny, sportovní soutěže i naučný program. A pořadatelé prý už chystají vánoční verzi festivalu.

„Zapojení dětské části publika do dramaturgie se nám osvědčilo už na velkých festivalech. Myslím, že právě děti si vlastní festival zaslouží,“ uvedl Souček. Myšlenka uspořádat Kašpárkohraní ho prý napadlo jedno odpoledne, kdy zjistil, že nemá s dětmi kam vyrazit.

Na travnaté ploše nedaleko letohrádku vyrostla hudební scéna, kde vystoupila například skupina Kryštof, Petr Skoumal a Divadlo v Dlouhé s koncertním představením Kdyby prase mělo křídla, Kašpárek v rohlíku s Blankou Šrůmovou, Márdim (Vypsaná Fixa) a dalšími hosty.

Reportáž Marty Machkové (zdroj: ČT24)

Zahrál zde i soubor tělesně postižených studentů z Jedličkova ústavu The Tap Tap spolu s Danem Bártou a Matějem Ruppertem (Monkey Business), dětskému publiku se představí i vietnamský písničkář Le-Quang Dao.

Divadelní část festivalu přivítala kromě průvodu obřích masek a loutkového i maňáskového divadla také pražskou premiéru nového divadelního představení  Kašpárek v rohlíku 2 – Navždy aneb show must go on, i kdyby na rohlík nebylo…

Toto představení je volným pokračováním úspěšného dětského kabaretu plného písniček, slovních hříček a krátkých divadelních výstupů, v němž slova i věci ožívají a předvádějí se v nečekaných spojeních a souvislostech.

Dětští návštěvníci se mohli také zapojit do malování s malířkou Lenkou  Procházkovou, keramických či kovářských dílen, tenisového workshopu pod vedením profesionálních trenérů, soutěží v jízdě na mechanickém invalidním vozíku, skákání v pytlích, míčových her a dalších sportů.

  • Kapela studentů s tělesným postižením z neústavního Jedličkova ústavu The Tap Tap autor: Robin Gottfried, zdroj: The Tap Tap http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/707/70606.jpg
  • Z představení Kašpárka v rohlíku zdroj: www.bejbypank.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/749/74887.jpg