Začala Smetanova Litomyšl - největší v historii navzdory krizi

Litomyšl - Prezident Václav Klaus zahájil 51. ročník mezinárodního hudebního festivalu Smetanova Litomyšl, který potrvá do 6. července a nabídne celkem třicet koncertů. Hlavním lákadlem dnešního Slavnostního zahajovacího koncertu byl slavný švédský trumpetista Ole Edvard Antonsen. Publikum se během festivalu může dále těšit na mezzosopranistku Magdalenu Koženou, interpretku Mozartových oper Annettu Dashovou nebo 160členný sbor z Colorada, který přednese Verdiho Requiem.

„Jsem velmi rád, že můžeme všichni říci, že festival Smetanova Litomyšl za ta dlouhá léta své existence dokázal zcela jednoznačně svou kvalitu. A hlavně demonstroval, že je možné udělat rozsáhlý festival vážné hudby nejen v hlavním městě,“ uvedl při zahájení prezident Klaus.

Letošní ročník bude navzdory ekonomické krizi nejdelší ve své historii, připomene několik významných výročí hudebních skladatelů, 750 let od povýšení Litomyšle na město a 60 let od svého vzniku. Jako každý rok má na programu komorní, operní i koncertní pořady vážné i současné hudby. Premiéru vokálně instrumentálního díla Orbis Pictus zde například uvede Zuzana Lapčíková. „Snažíme se ozvláštňovat naši dramturgii tak, aby přitáhla co nejvíce lidí,“ uvedl dramaturg festivalu Vojtěch Stříteský.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Národní divadlo na šest způsobů 

Šest představení během jedenácti dnů představí na festivalu pražské Národní divadlo (ND). „Letos si přehlídka připomíná 60. narozeniny a nejčastěji ve své historii spolupracovala právě s pražskou operou,“ doplnil Stříteský. 14. června se uskuteční slavnostní koncert pod taktovkou budoucího šéfdirigenta ND Tomáše Netopila, na festivalu se představí i opera Rusalka a opera o procesu s Miladou Horákovou Zítra se bude… „Hrát se bude ve Smetanově domě, kde se v roce 1950 konal monstrproces s rektorem piaristické koleje Františkem Ambrožem Stříteským,“ prozradil ředitel festivalu.

Trojí uvedení Dvořákovy opery Rusalka v nastudování ND nejen v zámeckém amfiteátru, ale i na druhém zámeckém nádvoří, bude podle Stříteského nejnáročnějším projektem letošního ročníku. Dosud nikdy se takto opera v Litomyšli neinscenovala. Jedenáct dnů tak bude festival hostit až dvě stovky umělců. V této podobě uvidí amfiteátr publikum zřejmě naposledy; přírodní scéna bude totiž změněna při plánované revitalizaci zámeckého návrší.

Podrobné informace o programu zde

Nebude chybět ani výtvarný doprovodný program, kterému budou dominovat monumentální exteriérové plastiky sochaře Aleše Veselého. Architekt Josef Pleskot pro ně našel v historickém centru 16 lokalit, kde budou na celé léto umístěny.

Zítra se bude...
Zdroj: ČT24/ČT