Ministr Riedlbauch chce přidat peníze živému umění

Praha - Některým letošním držitelům grantů v oblasti živého umění chce současný ministr kultury Václav Riedlbauch přidat peníze. Do příštího týdne by chtěl zmapovat, které projekty lze podpořit a kolik peněz je pro ně v rozpočtu resortu možné použít. Živé umění bylo oproti loňsku na dotacích výrazně kráceno, což vyvolalo protesty z řad jejich příjemců. Vedly ke vzniku iniciativy Za Česko kulturní.

Riedlbauch chce - vzhledem k očekávanému krácení rozpočtu na příští rok - udělat inventuru jednotlivých kapitol rozpočtu resortu a určit, kolik procent která oblast dostane. Tuto rozvahu chce dokončit do poloviny července.

Vznikne také nový poradní orgán pro oblast umění, Riedlbauch v současné době oslovuje odborníky, kteří by mohli v dvacetičlenné radě zasednout. Vznik rady pro umění inicioval už Riedlbauchův předchůdce Václav Jehlička.

V roce 2008 ministerstvo kultury hospodařilo s 8,8 miliardy korun, letos s 8,3 miliardami. Na grantech pro oblast divadla, tance, hudby, výtvarného umění a literatury rozdělilo jen 65 procent loňské sumy. Jehlička později přidal několik milionů korun literárním časopisům, které byly původně kráceny nejvíce. Kritiku odmítal s tím, že jeho úřad živé umění podporuje i jinak než prostřednictvím grantů.

Riedlbauch jako své ministerské priority v úřednické vládě zmínil kromě přípravy rozpočtu na příští rok také například osud divadel Laterna magika a Státní opera Praha. O budoucnosti opery chce mluvit se zástupci hlavního města příští týden, výsledkem schůzky by podle ministra měla být rezoluce o tom, jak se Praha k opeře postaví.

„Zrušení Laterny magiky jako příspěvkové organizace je jen jedna z variant,“ řekl dnes Riedlbauch k osudu Laterny, která by ke konci roku měla přejít pod Národní divadlo. Rozhodnout o její budoucnosti chce ministr do 30. června.

Nová scéna a historická budova Národního divadla
Zdroj: ČT24/Marie Třešňáková
Vydáno pod