Srpen mezi indiány mohou strávit diváci v Národním divadle

Praha - Pustý dům se zabedněnými okenicemi na americkém středozápadě se stává dějištěm rodinného dramatu, okořeněného nutnou dávkou sarkastického humoru. Neútěšné prostředí zvolil jako dějiště rodinného dramatu americký dramatik Tracy Letts. Jeho hra Srpen v zemi indiánů, která v USA vysbírala před dvěma lety snad všechny divadelní ceny, uvádí nyní Národní divadlo.

Režisérem představení je Michal Dočekal. „Letts se chopil tohoto žánru, rodinného dramatu, které se zdálo už být vyčerpané, a přidal k němu osobní zkušenost,“ uvedl o Lettsově hře. Její děj se odehrává na americkém středozápadě, kam se po náhlém zmizení otce sjíždí celá velká rodina do rodného domu - tři dcery, jejich partneři a děti a teta s rodinou.

Dcery jsou při pátrání po otci konfrontovány se svou těžce nemocnou matkou, dochází k rodinnému účtování a odhalení starých jizev a zranění, jež měly být zapomenuty. „Tři sestry v prérii“ sčítají své ztráty a nepřestávají bojovat o lásku, štěstí a smysl života.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

„Diváky by mělo nejenom mrazit, ale měli by se i smát,“ domnívá se Kateřina Burianová, která ztvárnila Violet Westonovou. „Humor v té hře je, ale dost bolestný,“ doplnil Dočekal.

Čtyřicátník Tracy Letts napsal zatím pět her, ale jak americká kritika říká, dostal za ně tolik cen, že by to vystačilo na celoživotní dílo. U nás je známý především díky své brutální tragikomedii Zabiják Joe. Jeho poslední hra Srpen v zemi indiánů patří mezi nejúspěšnější divadelní kusy v současnosti. Letts za ni obdržel v roce 2008 dokonce Pulitzerovu cenu.

  • nejbližší představení - 11. června ve Stavovském divadle; překlad: Julek Neumann; režie: Michal Dočekal; hrají: Jan Kačer, Kateřina Burianová, Miluše Šplechtová, David Prachař aj.
  • Srpen v zemi indiánů autor: Lucie Jansch, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/916/91507.jpg
  • Srpen v zemi indiánů autor: Lucie Jansch, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/916/91512.jpg
  • Srpen v zemi indiánů autor: Lucie Jansch, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/916/91508.jpg
Vydáno pod