Cenu Pavla Kouteckého získali Nevítaní Tomáše Škrdlanta

Praha - Letošního držitele ocenění nesoucího jméno tragicky zemřelého dokumentaristy Pavla Kouteckého vyhlásila dnes večer porota v Divadle Archa. Nominovala sedm děl z 90 přihlášených snímků, ocenění kameraman řady Kouteckého snímků Stano Slušný předal Tomáši Škrdlantovi. Cena mu byla udělena za časosběrný dokument Nevítaní. Během večera zhlédli diváci také premiéru čtvrté části z připravovaného seriálu Občan Havel, kterou z materiálů natočených Kouteckým připravil Miroslav Janek.


„Snímek nás oslovil obrovskou vytrvalostí Tomáše Škrdlanta,“ uvedl k výběru poroty jeden z jejích členů Tomáš Hrab. Škrdlant od počátku 90. let sledoval osudy několika dětí, které rodiče opustili už v porodnici. Stát se o ně sice postaral z hmotného hlediska, ale vyrůstaly izolovány od obyčejného života. Všem se ale podařilo vrátit do skutečnosti.

„Ten film je o dobrém životě i se špatnou sudbou. O návratu zpět mezi lidi, do lidského světa se všemi jeho nedokonalostmi, ale živým, a proto překvapivým, veselým i smutným životem,“ charakterizoval Škrdlant snímek. 

Film vznikl ve studiu KF a České televizi za podpory fondu kinematografie. Finanční částkou, kterou získal za vítězství, hodlá Škrdlant s největší pravděpodobností podpořit uvedení svého snímku v kinech.

Sedm nominovaných

Pětičlenná porota, ve které zasedli například ředitel Archy Ondřej Hrab, Michaela Klečková z festivalu Jeden svět a režisér a scenárista Petr Zelenka, nominovala na Cenu Pavla Kouceského dokumentární filmy tří režisérek a čtyř jejich mužských protějšků: Česká RAPublika Pavla Abraháma, František Kupka - symfonik barev a malíř kosmu Daniely Gébové, Gyumri Jany Ševčíkové, Nevítaní Tomáše Škrdlanta, René Heleny Třeštíkové, Sedm světel Olgy Sommerové a Zapomenuté transporty do Polska Lukáše Přibyla.

Do soutěže o Cenu Pavla Kouteckého mohli letos dokumentaristé přihlásit své práce potřetí. „Letos jsme zaznamenali velký nárůst přihlášených filmů. Někteří tvůrci jsou natolik plodní, že se o cenu ucházeli s více než jedním filmem,“ uvedla jedna ze zakladatelek Ceny Pavla Kouteckého, producentka Jarmila Poláková.

O ceně a o Pavlu Kouteckém

Za rok 2007 získal cenu Nízký let režiséra Jana Šikla, v roce 2008 scenárista Richard Komárek a režisér Filip Remunda za film Pulec, králík a Duch svatý. Cena je spojena s finanční odměnou 100 tisíc korun. Její výtvarné ztvárnění je dílem sklářského výtvarníka Reného Roubíčka, jehož Koutecký zachytil při práci ve filmu Dialog.

Jméno Pavla Kouteckého, který v dubnu 2006 zahynul při pádu z rozestavěného mrakodrapu v Praze na Pankráci při natáčení filmu, zaznělo v poslední době nejen v České republice nesčetněkrát. Jeho dokument Občan Havel zaujal v českých kinech i na mezinárodní festivalové scéně. Naposledy si odnesl cenu filmových kritiků Kristián z Febiofestu a získal prvního Českého lva za dokument. 

  • Z dokumentu Nevítaní zdroj: www.nevitani.info http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/917/91693.jpg
  • Gyumri zdroj: Festival Jeden svět http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/746/74536.jpg
  • Vstup do Divadla Archa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/226/22598.jpg
Vydáno pod