All Star Refjúdží Band: transkulturní kapela, které se daří

Praha - Česká kapela All Star Refjúdží Band, tvořená z velké části žadateli o azyl z českých uprchlických táborů, vydala svoji první desku. Na albu s názvem "Spas!" (kurdsky "děkuji") znějí hlasy a nástroje zástupců devíti národností. V písních jsou prvky čínské, kurdské nebo arménské hudby; přesto se kapela označuje za českou a zpracovává i texty českých klasiků.

„V roce 2004 jsem se se skupinou holandských divadelníků dostala do uprchlického tábora, chtěli jsme upozornit na uprchlickou tematiku, představit tyto lidi české veřejnosti. Před rokem jsme pak dělali s uprchlíky v Divadle Acha představení Tanec přes plot a já jsem požádala amerického hudebníka Michaela Romanyshyna, aby dal dohromady herce, české hudebníky a lidi, kteří by rádi žili v ČR, a on vytvořil hudební koncept,“ vysvětluje režisérka Jana Svobodová.

V kapele se potkávají různé lidské osudy a míchají různé hudební styly - folk, pop, čínská opera a třeba i švýcarské nápěvy z hor. „Nechránili jsme hudební kořeny každého z muzikantů, spíše jsme spojili vše dohromady tak, aby vzniklo něco zcela nového. Nejsme multikulturní, jsme transkulturní,“ vysvětluje Romanyshyn.

Kde domov můj… 

Na čerstvě pokřtěném albu zazní 14 mezinárodních písní, včetně českých čítankových evergreenů jako Raisovy Cestičky k domovu. „Závěrečná píseň je na text Josefa Kajetána Tyla a ptá se, 'kde domov můj'. Z úst Kurda, Číňanky a Švýcara, kteří žijí v Praze, ten text dostává zcela jiný význam,“ upozorňuje ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab.

Před dvěma dny koncertovala kapela v Berlíně, kde sklidila před dvoutisícovým publikem obrovský úspěch. V současné době zvažuje vydat se na velké turné.