Dokument Home je úchvatný i diskutabilní

Praha - Ve Světový den životního prostředí 5. června vstupuje do českých a světových kin jedinečný projekt světoznámého fotografa Yanna Arthuse-Bertranda s názvem Home. Snímek bude také k vidění jako vůbec první film v historii zároveň i na DVD a internetu. Filmový dokument otevírá nový pohled na globální environmentální problémy, které se nevyhýbají ani České republice. Upozorňuje na mnohé problémy, kterým musí lidstvo čelit. Jedním z nich je i otázka globálních změn klimatu. Dílo si neklade za cíl najít recept k jejich řešení, nabádá však k zamyšlení nad výzvami, které před námi stojí.

Yann Arthus-Bertrand v průběhu skoro 20 let prolétal více než sto zemí a ze vzduchu udělal přes sto tisíc obrázků. Jeho fotografie jsou především fakta a čísla o našem způsobu života a o cestách, kterými bychom se měli ubírat v budoucnu.

„Za naši planetu jsme zodpovědní všichni. Je na každém z nás, aby si uvědomil, že musíme podniknout nějaká prostá a evidentní opatření. Spousta nových a evidentních způsobů, jak s tím něco dělat, existuje i v našem každodenním životě. A teď pro to nadešel ten čas. Tento film jsem tvořil 15 let. To, co jsem viděl, když jsem létal nad Zemí, mě navždy změnilo. Prostřednictvím filmu se chci podělit o to, co jsem během svých cest cítil,“ uvedl Bertrand.

Dokument Home (zdroj: ČT24)

Cílem dokumentu podle něj není vzbuzovat pesimismus, ale naopak naději. „Není důležité, že zmizelo 50 procent deštných pralesů, ale to, že polovina jich zůstala,“ dodal fotograf.

V rámci celosvětové premiéry se uskuteční na pražské Kampě 5. 6. od 20:30 veřejná projekce filmu Home, kterou provede herec Ondřej Vetchý. V den uvedení by film měl být také dostupný na YouTube v angličtině, francouzštině, španělštině a němčině. V těchto jazycích je možné na internetu zhlédnout i další doprovodná videa. Informace o projektu a přesné světové lokace, kde bude film šířen, budou zobrazovat Google Maps.

„My všichni musíme přispět - kdykoliv a jakkoliv můžeme. I když je to jen výměna žárovek, recyklace odpadu nebo si jen více hledět toho, co nakupujeme, je to ohromný krok,“ vyzývá producent filmu Luc Besson.

Dokumentární film Home se snaží pomocí poutavých obrazů přimět diváky k ochraně životního prostředí. Diváci se dočkají záběrů, které byly pořízeny v 50 zemích světa. Z ptačí perspektivy tak mohou sledovat nedotčenou přírodu i naprosto zdevastované lokality, které zničila lidská civilizace.

Konfrontace těchto dvou protipólů je velmi působivá. Některé záběry tím, že jsou z nadhledu, a tudíž zabírají velký prostor, přímo vyrážejí dech. Přesto se kýžený emocionální zážitek nedostavuje až v takové míře, jak by se mohlo očekávat. Je to především způsobené přílišnou didaktičností komentáře, který navíc v české verzi namluvil Zdeněk Svěrák. Jeho typický mírně monotónní a jakoby školský projev ochuzený o emoce snad až příliš sráží působivý obraz.

Svého času běžel po celém světě nadšeně přijímaný film Baraka, který pracoval výhradně obrazem. Tvůrci se záměrně vzdali vysvětlujícího komentáře a nebývalý dramatický a silně emotivní vjem docílili jen řazením jedinečných obrazů. V porovnání s tímto filmem snímek Home prohrává, přesto se jedná o jedinečné a originální dílo, které má všechny předpoklady zaujmout a přivést širokou veřejnost k zamyšlení nad naším chováním k matičce zemi.

Yann Arthus Bertrand je autorem fotografické výstavy Země krásná neznámá, která loni zavítala i do Prahy. Kolekce velkoformátových snímků již byla prezentována také ve Francii, Švýcarsku, Slovinsku či Kanadě.

  • Lodě v přístavu Mopti na řece Niger, Mali zdroj: SPI Internatonal http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/900/89903.jpg
  • Plakát k filmu zdroj: SPI Inetrantional http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/900/89907.jpg
  • Velký bariérový útes, Queensland, Austrálie zdroj: SPI International http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/892/89115.jpg
  • Shenzen, Čínská lidová republika zdroj: SPI International http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/900/89904.jpg