Alice Nellis točí nový film o mamas and papas

Praha – Mamas & Papas je pracovní název nového filmu, který natáčí režisérka Alice Nellis. Děj tvoří mozaika osudů několika manželských či partnerských dvojic, které v určitém zlomovém bodě života řeší otázky chtěného, nechtěného, vytouženého nebo zmařeného rodičovství. Jakým směrem bude jejich příběh pokračovat ale herci sami příliš netuší. Nellis při natáčení využila originální vyprávěcí postupy a představitelé postav scénář neznají.

„Scénář existuje, ale bez pevných dialogů. Dohoda s herci byla taková, že točíme chronologicky, každý den postupujeme dál a dál, text ale neznají,“ přiblížila postup vzniku svého nového filmu režisérka. Na plátně se objeví například držitelky Českého lva Zuzana Bydžovská a Martha Issová, Petr Franěk nebo Filip a Michal Čapkovi.

„Do každého záběru jdeme neposkvrnění. Nevíme, kdo nám zavolá, kdo vejde, co řekne ten druhý, ale o to více jsme s Alicí pracovali na přípravách, abychom věděli, jací ti lidé jsou a o čem přemýšlí,“ uvedl Filip Čapka s tím, že tento poněkud netradičním způsob filmování jeho i jeho kolegy baví.

Reportáž Martiny Čurdové (zdroj: ČT24)

Navíc se Mamas & Papas natáčí dvěma kamerami. Jedna má za úkol zachytit dění na scéně, druhá se soustředí především na zachycení emocí postav. Cílem je mimo jiné poskytnout hercům možnost skutečně se stát svou postavou. „Všechny složky musí být připraveny na překvapení,“ doplnil kameraman David Čálek, „a musím říct, že je to mnohem zábavnější práce, než když je dopředu všechno jasné.“

Natáčení probíhá v Praze a Ostravě, v srpnu se štáb přesune do Keni, kde vyvrcholí dějová linie jednoho z příběhů. Premiéra je plánována na březen 2010. Alice Nellis se ale už od listopadu bude věnovat také natáčení válečného dramatu Lidice, jehož scénář napsala s autorem námětu Zdeňkem Mahlerem.