Proměny - i když nemají společného nic, mají společného mnoho

Praha - Škatulka „americký sen nejmladšího českého režiséra“ poleze Tomáši Řehořkovi nejspíše za chvíli krkem. Označení za geniální dítě českého filmu tlačí nás diváky tak trochu ke shovívavosti k jeho celovečernímu snímku Proměny, který si ve svých dvaceti letech bez kontaktů a peněz umanul natočit a taky natočil. K Proměnám napsal scénář, stál za kamerou, režíroval je i stříhal a ještě v nich skáče do dálky. Výsledkem sice není „film, který nemá obdoby“ (ani v dobrém, ani v špatném), kocour je na něm nejeden, ale způsob, jak se Řehořek s tak velkým soustem popral, si určitý respekt zaslouží. Leckoho by převálcovalo.

Překvapením jsou už témata, která si vybral a která jsou přeci jen dost daleko od jeho pískoviště. „Žádná z těch postav není čistě vyfabulovaná, mají i svůj reálný předobraz,“ uvedl Řehořek, kde se k příběhům inspiroval.

Aby se něco změnilo, musí se něco stát

Ve filmu se proplétají osudy čtyř lidí, kteří spolu nemají nic společného, ačkoli mají společného mnoho. Manželka bohatého podnikatele, která zoufale touží po dítěti, ale vinou partnera nemůže otěhotnět. Na druhé straně matka dvojčat, o něž se nemůže postarat, jak by chtěla. Stará žena, která žije sama ve velkém prázdném domě. A nakonec muž, který se věnoval celý život sportu, ale teď, když už je za zenitem, zjišťuje, kolik věcí promeškal.

Osudy postav řídí Řehořek vždy k bodu, ve kterém se protnou a v němž se o něco promění. Zvláště si oblíbil autonehody, kterých je i na čtveřici příběhů možná přeci jen moc. Všechny čtyři postavy své životy vzájemně ovlivňují, aniž by to všechny ovšem tušily, a nedozví se to ani na samém konci filmu, kdy se náhodně nenáhodně sejdou na jednom místě.

Řehořkovi se podařilo vyvarovat happyendové objímačky (všichni v kině si oddechli, když na konci nepadla jediná slza ani žádost o ruku), a konec vyznívá s akorátní dávkou naděje, že všechno bude zase dobré, i když pořád stejně nejisté.

Spěcháme a těkáme

Správné dávkování se ale Řehořkovi méně dařilo v ostatních částech filmu. Někde přebývala snaha, jinde chyběla ona špetka „čehosi“ k dotažení dojmu, který chtěl vyvolat, a zvláště ze začátku komorní rozvleklost spíš uspává, než vtahuje. Že mnohé už tu bylo, je ale zbytečné zmiňovat. Tvůrci se ani netají odkazem například k 21 gramům nebo Magnolii. Inspirace má v Proměnách k čisté nápodobě sice daleko, daleko má ovšem i k zadrápkování snímku pod divákovu kůži.

„Film je postaven na emocích a emoce se dají představit divákovi i jen obrazem, který toho dovypráví mnohem víc než dialog,“ vysvětlil Řehořek, proč vsadil víc na vizuální náznaky než na slovní. Snahu, aby film působil civilně a  syrově, podporuje kamera, která těká v rytmu uspěchaného zmatku 21. století.

I když Proměny nejsou ukecaný film, i z těch mála dialogů některé tahají za uši. V uchu diváka zaskřípe například rozhovor manželského páru po zjištění, že oni dva spolu dítě mít nemohou. Působí nereálně a křečovitě (naštěstí ne trapně, a to v takových případech bývá k trapnosti jen krůček), čímž vyznění scény tak trochu přizabijí.

Znáte Jurský park?

U manželské dvojice se Řehořek odvázal k jedné z mála vtipností v jinak celkem skepticky a vážně naladěném filmu (i když s jiskrou životního optimismu v závěru). „Znáte Jurský park?“ ptá se doktor udivených manželů, poté co jim oznámil, že jejich šance na dítě je téměř nulová. A vzápětí jim poradí: „Prostě to zkoušejte. Příroda si vždycky cestu najde.“

Svou cestu si s potřebným štěstím a ctižádostí najde jistě i talent. Tomáš Řehořek - scenárista, režisér, kameraman, střihač a skokan do dálky v jedné osobě - je toho koneckonců důkazem. Doufejme, že jeho příští film sice stín dobré studentské práce ještě více překročí, z pěšiny mimo hlavní třídu divácké podbízivosti ale neuhne.

Proměny; film byl v premiéře uveden na Finále Plzeň, v kinech: od 30. dubna; scénář, režie, kamera: Tomáš Řehořek; hrají: Dita Zábranská, Jan Zadražil, Petra Hřebíčková (Thálie 2008 za činohru), Petr Jeništa, Norbert Lichý (Thálie 2008 za činohru), Jan Plouhar a Alena Ambrová; producentsky se na filmu podílel i Karel Roden

  • Petra Hřebíčková hraje ženu toužící po dítěti zdroj: Hollywood Classic Entertainment http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/825/82484.jpg
  • Z filmu Proměny zdroj: Hollywood Classic Entertainment http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/811/81048.jpg
  • Dita Zábranská a Petr Jeništa autor: S. Šebek, zdroj: Hollywood Classic Entertainment http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/825/82485.jpg