Všechno bude jinak - německo-česká utopická vzpomínka

Praha - V rámci Zipp - česko-německých kulturních projektů je ve dvou českých divadlech uváděna hra progresivní hamburské scény Kampnagel. Divadelně-filmová koláž ideálů svobody, utopie a revoluce svobody Všechno bude jinak. Utopická vzpomínka je založena na čtyřech lidských osudech z obou stran česko-německé hranice. Režisér Thorsten Trimpop využívá projekce autentických filmových dokumentů a původní zvukové záznamy. „Hledal jsem velmi osobní příběhy. Zajímalo mě, jak lidé zachází se svými vzpomínkami,“ poznamenal Trimpop.

Na jedné straně představuje hvězdný pár poválečného západního Německa - dvojčata Juttu Winkelmannovou a Giselu Getty, která se na konci 60. let vydala za poznáním pravého ducha doby. Jutta po studiích pracovala pro marxistickou stranu, Gisela v továrně, kde agitovala mezi učni. Experimentovaly s drogami a volnou láskou v berlínské Kommune 1 a společně pak odešly do Říma, kde se staly senzací pro umělce i politické exulanty.

„V šedesátém osmém jsme měly dojem, že můžeme změnit svět, že je všechno možné,“ vysvětluje Gisela. „Pro ženy začal úplně nový život. Do té doby to byly jen děti, kuchyně a kostel,“ doplňuje ji Jutta.

  • 20. a 21. dubna v pražském Divadle Archa, 23. dubna v brněnském Divadle Husa na provázku. Představení se hraje v němčině a angličtině, se simultánním překladem do češtiny.

Na straně druhé stojí životní cesty dvou Čechů - Václava Trojana a Ivana Hartla. Václav Trojan se jako student filozofie aktivně podílel na politickém dění Pražského jara 1968. Po sovětské invazi se rozhodl i přes možnost emigrace zůstat v Československu. Stal se jedním z prvních signatářů Charty 77. Pracoval a stále pracuje jako programátor.

Jeho přítel Ivan Hartl emigroval do Londýna, kde se pokouší vést život s největší možnou mírou svobody a sebeurčení. Žil mezi squattery a stále se pohybuje na pokraji konzumní společnosti. Do představení zasahuje pouze z promítacího plátna.

Divadlo. Doba. Dějiny

Všechno bude jinak. Utopická vzpomínka je jedním ze tří divadelních představení, která jsou v rámci projektu Zipp uvedena na českých i německých scénách. Všechna se dotýkají jednoho z témat těchto projektů - 68/89 Divadlo. Doba. Dějiny.

V říjnu měla, také v Divadle Archa, premiéru tragikomická opereta Exit 89 autorů Jaroslava Rudiše a Martina Beckera. Dvojjazyčná inscenace se hraje také v Hamburku a Berlíně. Třetím představením je Nico - ledová sfinga, které inscenují v berlínském divadle Sophiensaele.

Zipp je pokračováním bilaterálních programů Spolkové kulturní nadace SRN se zeměmi východní Evropy, konkrétně Polskem a Maďarskem. Pod hlavičkou projektu Zipp realizují česko-němečtí partneři v roce 2008 a 2009 projekty v oblasti divadla, filmu nebo soudobých dějin. Tématy jsou napětí mezi roky 1968 a 1989, Kafka, Světy života a Utopie moderny: Zlín.

  • Všechno bude jinak. Utopická vzpomínka autor: Udo Rauer, zdroj: Divadlo Archa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/815/81404.jpg
  • 68/89 - Divadlo. Doba. Dějiny zdroj: www.projekt-zipp.de http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/814/81393.jpg