Pritzkerovu cenu za architekturu získal Peter Zumthor

Praha - Pritzkerovu cenu, která je nejprestižnějším architektonickým oceněním na světě, získal švýcarský architekt Peter Zumthor. Porota udělila Zumthorovi mimo jiné i odměnu ve výši 100 tisíc dolarů. Mnohem důležitější je ale to, že Pritzkerova cena s sebou nese obrovskou prestiž, a tudíž i nepřeberné množství dalších zakázek.

Mezi křiklavými výstřelky moderní architektury působí jako zjevení. Při stavbě poklidných budov si zakládá na přirozených materiálech a hlavní je pro něho vnitřní prostor. Vůbec nejslavnějším dílem Petera Zumthora jsou termální lázně Vals. Postavil je z kamene, který se vyskytuje v blízkém okolí lázní.

Zumthor je stejně nenápadný jako jeho stavby. V branži, kde údajně vládne velká řevnivost a velké hvězdy často mají i velké ego, působí jako bílá vrána. Projekty si pečlivě vybírá podle toho, jestli jsou mu blízké, a řadu jich odmítá. Možná i proto většina z nich stojí v jeho rodném Švýcarsku.

Peter Zumthor:

„Jsme pyšní na to, že jsme se v profesionálním světě dočkali uznání s tak malým množstvím prací. Mělo by to mladým profesionálům dodat naději, že pokud budou ve své práci usilovat o kvalitu, projeví se to i bez nějaké výrazné reklamy.“

Pritzkerovu cenu v minulosti získala řada předních světových architektů, jako jsou třeba Iráčanka Zaha Hadídová žijící v Londýně, Jean Nouvel nebo Frank Gehry. Oba posledně jmenovaní postavili budovy i v Praze, konkrétně nákupní centrum Zlatý Anděl a slavný Tančící dům.