Harryho Pottera čtou české děti ze všech knížek nejraději

Praha - Sedmý díl příběhů o čarodějnickém učni Harry Potter a relikvie smrti si děti zvolily jako nejoblíbenější knihu loňského roku. Bestseller britské spisovatelky Joanne Rowlingové se zároveň stal nejčtenějším dětským titulem roku 2008. Kromě Pottera zabodoval u dětí Kozí příběh Ivony Březinové nebo knížka Prahou kráčí lev. Děti hlasovaly v rámci ankety SUK - Čteme všichni.

Název akce, která se letos koná už posedmnácté, je odvozen od jména prvorepublikového teoretika a historika literatury Václava Františka Suka. Je součástí oslav Mezinárodního dne dětské knihy, který připadá na 2. dubna, den narození spisovatele Hanse Christiana Andersena.

Kromě Ceny dětí jsou udělovány i další: Cena knihovníků, Cena ministra školství a Cena Noci s Andersenem. Při ní byl pro děti v celé republice připraven v knihovnách zábavný program spojený se čtením. Ocenění od všech dostala kniha Pavla Šruta Lichožrouti o tvorech, kteří se živí lichými ponožkami. Ta je nominována také na Magnesii Literu jako nejlepší kniha pro děti a mládež.

Udílení cen proběhne dnes v Památníku národního písemnictví za přítomnosti spisovatelů, ilustrátorů, zástupců dětských čtenářů z celé republiky a odborné pedagogické veřejnosti.

Vydáno pod