V Brně začal Velikonoční festival duchovní hudby

Brno - Haydnova Stabat mater v katedrále svatého Petra a Pavla v Brně zahájila v neděli 5. dubna letošní osmnáctý ročník Velikonočního festivalu duchovní hudby. Mezinárodní festival potrvá až do Bílé neděle 19. dubna a nabídne dalších pět koncertů, na kterých zazní například díla Georga Friedricha Händela, Leoše Janáčka nebo Sergeje Rachmaninova.


Dramaturgie festivalu je letos postavena na výročích tří hudebních osobností. Připomene letošních 250 let od smrti Händela, 200 let od smrti Haydna a 200 let od narození Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Všichni tři hudebníci, jimž jsou věnované tři večery festivalu, jsou shodou okolností podle dramaturga Jiřího Beneše největšími oratorními skladateli ve své době. Händel v baroku, Haydn v klasicismu a Mendelssohn v romantismu.

Další dva večery budou věnované ruskému skladateli Rachmaninovi a italskému renesančnímu skladateli knížeti z Venosy. Program doplní komponovaný večer s díly Janáčka, Wolfganga Amadea Mozarta i Bohuslava Martinů.

Velikonoční festival duchovní hudby se letos uskuteční poosmnácté. Koncerty zazní stejně jako loni v katedrále svatého Petra a Pavla a Červeném kostele. Vstupenky na každý z koncertů stojí 200 korun.