Francouzská muzea zdarma pro všechny Evropany-juniory

Paříž - Občané Evropské unie mladší 26 let mohou od tohoto víkendu navštěvovat ve Francii zdarma pět desítek muzeí a asi stovku dalších národních památek. Přístupné se tak stane muzeum Louvre, královský palác ve Versailles nebo opatství na ostrůvku Mont-Saint-Michel. Vstup zdarma se týká většinou jen stálých expozic.

Lidé mladší 26 let se bez nutnosti platit dostanou také na pařížský Vítězný oblouk, do věží katedrály Notre-Dame a chrámu Sacré-Coeur nebo do středověkého města Carcassonne. Francouzský stát, který slíbil, že památkám ztrátu ze zisku uhradí, odhaduje, že jej opatření letos vyjde na 30 milionů eur (814 milionů Kč).

Opatření bylo ohlášeno v lednu původně jen ve prospěch mladých Francouzů. Nyní se teoreticky dotýká kromě asi 6,5 milionu francouzských občanů i zhruba dalších 50 milionů mladých lidí ve zbytku Evropské unie. Podle údajů francouzského ministerstva kultury představují turisté všech národností ve věku od 18 do 25 let 11 procent návštěvníků památek, tedy 3,6 milionu lidí.

Vydáno pod