V Divadle v Dlouhé léčí čest zločinem

Praha – „Tu smrt jsem pro ni schoval, žádnou ženu jsem tolik nemiloval“ je verš ze hry Lékař své cti, která má dnes premiéru v Divadle v Dlouhé. Autorem jednoho z vrcholných dramatických děl španělského baroka je Pedro Calderón de la Barca. O Doňu Mencíu se uchází infant don Enrique. Pouhé podezření dovede Mencíina manžela, Dona Gutierra, k rozpoutání krvavého dramatu. Pod režijním vedením Hany Burešové se v hlavních rolích představí Miroslav Táborský a Helena Dvořáková.

Calderón ve své hře kritizuje soudobý stav společnosti, v níž se špatně chápaný smysl pro čest proměňuje v krvavě krutou žárlivost a láska v nenávist. Odsuzuje zločin z vášně a pokrytectví, k jehož ospravedlnění stačí pouhé podezření z nevěry.

„Divadlo v Dlouhé je scénou, která prožívá svůj tvůrčí vrchol,“ uvedl Miroslav Táborský, který ztvárnil ve hře žárlivého Dona Gutierra. „Je to divadlo, které zrálo 13 let, a představení Lékař své cti se tak opírá o zkušený tým,“ dodal.

Burešová hru v novém překladu Vladimíra Mikeše připravila s dramaturgem Štěpánem Otčenáškem. Spolupracovali už na dvou jiných Calderónových dramatech, která byla uvedena v české premiéře – Zázračný mág v pražském Národním divadle a Znamení kříže v brněnském Městském divadle.

Hudba jako útočný chřestýš

Autorem hudby k představení je Vladimír Franz, který stejně jako Miroslav Táborský nespolupracuje s Hanou Burešovou poprvé. Hudbu složil také pro Znamení kříže, Lékař své cti je ale podle něho více komornější hra. „Pro mě je důležité najít prostředek a gestus,“ odpověděl Franz na otázku, jak těžké pro něho bylo komponovat hudbu pro barokní představení.

„Gestus španělské hudby je zadržovat a pak prudce povolit, je to útočný chřestýš. Je pravda, že kdybychom dělali hru s Antarktidy, bylo by asi snazší sehnat muzikanty. Ale najít flamencového kytaristu, který nehraje u táborových ohňů, ale po španělském způsobu s kytarou mluví, je velmi náročné. O dalších nástrojích ani nemluvě,“ povzdechl si.

Lékař své cti (Pedro Calderón de la Barca); premiéra: 4. dubna, nejbližší představení: 7. dubna; režie: Hana Burešová; překlad: Vladimír Mikeš; hudba: Vladimír Franz; scéna: Martin Černý; kostýmy: Hana Fischerová; hrají: Miroslav Táborský, Helena Dvořáková, Miroslav Hanuš aj.;

Vydáno pod