Černá Ostrava se chce změnit na kulturní

Ostrava - Severomoravská metropole chce být Evropským hlavním městem kultury v roce 2015. Kandidaturu dnes oficiálně ohlásil tamní primátor Petr Kajnar. Právě kultura by podle něj mohla být pro město novým impulsem po útlumu těžkého průmyslu; podobné zkušenosti má třeba francouzské Lille. Dosud jedinou českou metropolí ověnčenou tímto titulem byla v roce 2000 Praha. O titul nyní kromě Ostravy usiluje i Plzeň.

Vítězné město vybírá z kandidátů třináctičlenná odborná komise. Vítěz má šanci získat na uskutečnění svých záměrů nemalé peníze nejen od státu, ale i města, kraje nebo z Evropské unie.

Vzor ve 30. letech

Ostrava ne černá, ale kulturní - to je vize Evropského hlavního města kultury 2015. Proměna města má být vidět na každém kroku. Tým v čele se známým producentem Čestmírem Kopeckým přichází s projekty na nové galerie, koncertní sály i průmyslové haly naplněné progresivním uměním.

„Ostrava už totiž dříve kulturním městem Evropy byla, bylo to ve 30. letech. Dějinným vývojem se stalo, že to zmizelo a teď bychom chtěli, aby Ostrava zase v Evropě něco znamenala,“ odkrývá motivace týmu Kopecký. „Jsme dnes metropolí, které chybí důležité součásti kulturní infrastruktury. Když je nedoplníme, budeme městem druhé kategorie,“ upozorňuje primátor Ostravy Petr Kamnař.

Podání přihlášky doprovodí letos na podzim zajímavé akce jako např. vydání knihy o ostravské kultuře, kterou připravují Jan Balabán a Radovan Lipus, mezinárodní filmový festival nebo ojedinělá výstava, jakou Ostrava ještě nezažila. „Rádi bychom zkoumali veřejný prostor jako takový. V knize o Ostravě najdete třeba cirkusy, kdysi známé restaurace nebo tam budete moci objevit slavné šéfkuchaře z Ostravy,“ upřesňuje Ivo Kaleta, člen týmu Ostrava 2015.

  • Mezinárodní projekt Evropské hlavní město kultury byl založen roku 1985 z iniciativy řecké ministryně kultury Meliny Mercouri.
  • V letech 1985 až 1999 bylo každoročně držitelem titulu pouze jedno město, od roku 2000 získávají tento prestižní titul města dvě, jedno ze staré a jedno z nové členské země EU
  • Výjimkou byl rok 2000, kdy ve spojitosti se vstupem do nového milénia získalo titul EHMK hned devět měst, mezi nimiž byla i Praha
  • Evropskými hlavními městy kultury se nestávají jen města s bohatou historií a dlouholetou kulturní tradicí, ale často také průmyslová centra potýkající se s řadou problému (např. Lille, Glasgow, Essen, Košice)

Filmový festival i předměty denní potřeby

Příznivci filmu se mohou těšit na filmovou přehlídku Ostrava ve
filmu-Film v Ostravě (OFFO), kde by měla být představena hlavně díla
spojená s Ostravou nebo přímo vytvořená ve městě. Promítat se bude
například i na fasády domů.

Výstavu špičkových děl i kuriozit spojených s Ostravou OSTRAVA? připravuje stejná kurátorka jako EXPO 2010 v Šanghaji, Lenka Lindaurová, která v současnosti oslovuje širokou veřejnost za účelem nalezení různých výtvarných atributů spojených s historií Ostravy. „Mohou to být i staré fotografie, pohlednice, zařízení bytu a tak dále,“ upozorňuje Lindaurová.

V roce 2015 ovládne kultura jedno české a jedno belgické město. Jestli tím českým bude Ostrava, nebo Plzeň, bude známo na konci příštího roku.

Galerie
Zdroj: ČT24