Kdo má na svědomí Denisu Klánovou

Praha - Česká televize dnes od 20:00 na ČT1 uvádí snímek o dlouhých prstech politiky, „slonovinové věži parlamentu“ a nejlepším svědomí, které si samo na sebe uplete bič. Nezávislá poslankyně Denisa Klánová odmítne podpořit nový trestní zákoník, který by nahradil několik desetiletí starou právní úpravu. Svědomí jí nedovolí zvednout ruku pro zákony, které v podstatě amnestují tuneláře. Zavede ale ji i její rodinu do pasti, v níž se její morální přesvědčení tvrdě střetne s nedokonalou skutečností. A vyhraje ten horší.

Film Svědomí Denisy Klánové natočil režisér Miloš Zábranský podle scénáře novináře Josefa Klímy. „Ten příběh jsem vymýšlel posledních osm, devět let, kdy jsem točil osudy mladých delikventů. Chtěl jsem přimět poslance, aby zavedli zákon, který by zamezil tomu, že by nezletilým procházely přepadení a vraždy,“ uvedl Klíma, jehož scénář k Svědomí byl jedním ze tří vítězných textů v soutěži Centra dramatické tvorby 2006.

„Parlament je slonovinová věž. Říkal jsem si, že to nejde jinak než poslancům nastavit zrcadlo, aby viděli, že nežijí mimo náš svět. Mohou být postiženi stejnými věcmi jako běžný občan, což v těch vysokých sférách podceňují,“ prozradil Klíma, co především chtěl svým scénářem sdělit.

Prohlášení poslankyně Denisy Klánové, že v žádném případě nezvedne ruku pro nový trestní zákoník, protože se její politické ani osobní svědomí nesrovná s paragrafy, které amnestují tuneláře, vyvolá reakce souhlasné i kritické. Svou poctivostí Klánová spustí soukolí, které ji nakonec semele.

Veřejně se proti ní ozvou ti, kteří chtějí nový zákoník prosadit především kvůli navrhovanému snížení hranice trestní odpovědnosti z 15 na 14 let. Neveřejně, o to ale naléhavěji, na ni tlačí ti, kteří by byli rádi, aby se na jejich podíl při kopání nějakého toho tunelu zapomnělo.

Jako páka jim poslouží nezletilý romský kluk (hraje ho chlapec z dětského domova), který při jednom z útěků z pasťáku vykrade Klánové auto. Poslankyně ho přistihne, ale místo trestu – právně postihnutelný samozřejmě není – se za něho přimluví, dokonce kontaktuje jeho matku, aby jí a jejímu synovi pomohla. Připadá jí jako citlivý kluk, který se jen vydal po špatné cestě. Její snaha, vedená dobrou vůlí, se ale obrátí proti ní a její rodině a poslouží jako prostředek, jak ji „přimět k poslušnosti“.

Způsob, jakým se tak stane, je krutý a život Denisy Klánové naprosto zničí. Josef Klíma nenechal ve svém scénáři příliš prostoru pro optimismus, o happyendu už se vůbec nedá mluvit. Příběh naopak velmi vyhrotil, aby ukázal, že by se nezletilost neměla rovnat trestní neodpovědnosti a že některé činy nelze omluvit ničím. „Každý je obětí nějakého sociálního prostředí. Mě rozčiluje, když se tenhle pseudohumanistický princip pasuje nad základní pravidla přežití v současném životě,“ uvedl Klíma.

Svědomí Denisy Klánové; režie: Miloš Zábranský; scénář: Josef Klíma; hrají: Lenka Vlasáková, Adrian Jastraban, Vladimír Kratina, Jiří Schmitzer, Simona Stašová, Martin Preiss, Jana Šulcová, Patricie Solaříková, Bořivoj Navrátil

  • Simona Stašová hraje ženu, které zavraždili dceru autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/754/75395.jpg
  • Svědomí Denisy Klánové autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/754/75397.jpg