Ředitele Muzea výtvarných umění kritizují historici a teoretici umění

Praha - Získání postu bez výběrového řízení a možný střet zájmů vytýkají historici a teoretici umění Janu Třeštíkovi, novému řediteli Českého muzea výtvarných umění. Řízením muzea je pověřen do doby, než skončí výběrové řízení. Podle středočeského hejtmana Davida Ratha bude vypsán konkurz až po přestěhování instituce do Kutné Hory. Toto Rathovo rozhodnutí vyvolalo před pár týdny nesouhlas pracovníků muzea i části výtvarné obce.

Ani ne třicetiletý právník Jan Třeštík má za úkol najít koncepci muzea do budoucna. Zabývat se podle plánů kraje bude i komerční činností. Vedle výstavních prostor muzea bude v objektu v Husově ulici nadále fungovat infocentrum Středočeského kraje a nově zde bude zřízena prodejna produktů „prestižních středočeských výrobců“ a kavárna.

O Třeštíkově kvalifikaci pochybují zástupci Uměleckohistorické společnosti nebo i členové Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků. Vadí jim jednak, že Třeštík nemá zkušenosti s řízením podobné instituce, a také že nemá odborné umělecké vzdělání. Odmítají i způsob, jakým byl na místo dosazen.

Rath: Třeštík je především manažer

„Způsob, kdy se veřejné funkce obsazují bez výběrových řízení, je prostě špatná praxe, která je naprosto a jednoznačně typická pro klientelistické, nedemokratické státy,“ domnívá se Milena Bartlová z Uměleckohistorické společnosti.

„Má-li někdo zprovoznit muzeum, tak potřebuje hlavně manažerské schopnosti, a má-li někdo zodpovídat za uměleckou úroveň sbírek, tak pak je třeba umělecké vzdělání,“ uvedl k Třeštíkově kvalifikace hejtman Rath. „Počkám si, jak ten úkol splní, a když ho splní dobře, tak prokáže, že je plně kvalifikovanou osobou, stoprocentně na svém místě,“ dodal.

Střet zájmů?

Kritici a historici umění poukazují ale i na střet zájmů, do kterého se Třeštík prý dostal nástupem do funkce ředitele Českého muzea výtvarných umění. Loni na podzim otevřel totiž v pražských Holešovicích svou prodejní galerii Prinz Prager, zaměřenou na současné české umění.

„Ty aktivity jsem zmrazil. Momentálně nejsem vlastníkem žádné ze společností, ve kterých jsem zastával pozici jednatele nebo společníka,“ brání se Třeštík. „Je to sice jednoduché převést na manželku nebo na bratra, ale v tom podstata nespočívá,“ namítá předsedkyně Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků Vlasta Čiháková-Noshiro.

ČMVU versus Středočeský kraj

  • Ve třech domech v Husově ulici muzeum (dříve Středočeská galerie) sídlí od 70. let.
  • Objekt bývalé jezuitské koleje v Kutné Hoře se rekonstruuje od konce 90. let, jeho otevření se několikrát odkládalo a mělo být především stálou expozicí rozsáhlých sbírek muzea. Podle zaměstnanců muzea se ale nikdy nepočítalo s tím, že by instituce měla opustit své prostory v Praze.
  • V únoru nový hejtman David Rath (ČSSD) odvolal dlouholetého ředitele muzea Ivana Neumanna. Podle kraje se tak stalo proto, že nesplnil jeho požadavek přemístit muzeum z Prahy do Kutné Hory. Rath tvrdí, že Neumann z tohoto úkolu tři měsíce nesplnil vůbec nic, Neumann označuje tyto důvody za nepravdivé. Za Neumanna se postavilo i několik odborných organizací.
Vydáno pod