Petprsenky vznikají v PETu tváře

Praha - V PETu tváře je vtipný název výstavy, která 18. března začíná v Českém centru Praha. Představí díla sochařky Veroniky Richterové, která už se několik let věnuje pet-artové tvorbě. Součástí výstavy bude také Národní muzeum PET lahví - Richterové sbírka, která obsahuje více než patnáct set PET lahví z různých koutů světa. Expozice potrvá měsíc a pořádána je pod záštitou ministra životního prostředí Martina Bursíka.

„Z výtvarného hlediska je to úžasný materiál, blíží se sklu tím, jak je průsvitný, barevný, přitom ale lehký a pružný,“ pochvaluje si práci s PET lahvemi Veronika Richterová. K prvním experimentům s tímto materiálem ji přivedla náhoda.

„Dělala jsem na zahradě s horkovzdušnou pistolí plastiky ze železného šrotu. Dopila jsem minerálku a prázdnou PET lahev jen ze zvědavosti ofoukla tou pistolí. Smrskla se a najednou jsem uviděla nádherný tvar a nádhernou modrou,“ vzpomíná na své začátky. Jejím prvním pet-artovým objektem byl křišťálový lustr.

Dnes z lahví vytváří objekty inspirované živočišnou i rostlinnou říší nebo technikou či civilizací. Vznikají pet-zvířata, pet-květiny, benátská pet-zrcadla, petprsenky, pet-židle, petkoberce… Z všudypřítomných PET lahví lze vytvořit téměř cokoli.

Součástí výstavy jsou také workshopy a přednášky, které pomohou návštěvníkům lépe pochopit význam pet-artových děl. „Myslím, že to je věc systému. PET lahve jsou v podstatě cenná surovina, která se dál zpracovává. Není pravda, že je to bezcenný odpad,“ domnívá se Richterová. Připojena je i didaktická výstava Pocta PET lahvi, společný projekt výtvarníka Michala Cihláře a ministerstva zahraničních věcí. Všechny pet-akce v Českém centru jsou zdarma.

  • Dílo Veroniky Richterové zdroj: Stránky MÚ Litvínov http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/742/74150.jpg
  • Dílo Veroniky Richterové zdroj: Stránky MÚ Litvínov http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/742/74151.jpg
  • Dílo Veroniky Richterové zdroj: Stránky MÚ Litvínov http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/742/74152.jpg