Opera ještě žije a Tajemný listonoš - návrat do 80. let

Praha - Recesistické inscenace, které v 80. letech vytvořili studenti v autorském Divadle Kytka, dnes předvedou jejich tehdejší autoři a protagonisté na jevišti Činoherního klubu. Autorem hudby obou zpěvoher je skladatel a malíř Vladimír Franz. Představení se koná v rámci 9. ročníku festivalu Opera 2009.

„Studovali jsme na právnické fakultě a zrovna končila éra velkých operních hvězd Národního divadla. Chtěli jsme udělat recesi, která tento žánr pojmenuje, pobavit tím spolužáky,“ vzpomíná Vladimír Franz. Inscenace Opera ještě žije vzbudila velký ohlas a Divadlo Kytka získalo angažmá v Divadle v Řeznické. Skupina se podle Franze odlišovala od ostatních autorských divadel tím, že její členové studovali a pracovali mimo uměleckou sféru a divadlo volilo spíše klasické formy (vedle operní hříčky muzikál nebo činohru). Humor inscenací označuje Franz jako „jemný“. 

„Tohle není naše současná produkce, chceme jen upozornit, že v 80. letech jsme toto dělali,“ říká Franz. Na pódiu se objeví všichni tehdejší protagonisté, vedle Franze Jiří Srstka, Eliška Lachoutová, Jana Švenková a další.

Oratorium i výstava 

Zpěvohra Opera ještě žije byla Franzovým prvním hudebně-dramatickým dílem, dnes má umělec za sebou řadu televizních rozhlasových her, oratoria a tři opery. Právě chystá oratorium Údolí suchých kostí, které přednese soubor Ars brunensis choir při příležitosti svého i autorova jubilea v brněnské redutě. Na MFF Karlovy Vary se pak Franz představí ve svém dalším oboru - jako výtvarník s výstavou, která bude putovat po republice a na podzim se představí i pražským divákům.