Nohavica dal Mozartovým operám novou dimenzi

Ostrava - Zpěvák a skladatel Jaromír Nohavica završil své setkání s operami Wolfganga Amadea Mozarta. Geniální hudbu propojil vtipným a každému srozumitelným libretem. Unikátní trilogii uzavře v Ostravě nedělní premiéra Figarovy svatby. Nohavica i ostravská opera už získali za Mozarta řadu cen. Za přebásnění libreta opery Cosi fan tutte získal například folkový zpěvák už v září 2006 Stříbrného Orfea, cenu Sazky a Divadelních novin. Zhudebněná libreta jsou dostupná na Nohavicových internetových stránkách.

„Bylo mi smutno, když jsem si uvědomil, že už nikdy nebudu překládat Cosi fan tutte, už nikdy Dona Giovanniho, už nikdy Figarovu svatbu, že už to své první velké setkání s Mozartem mám za sebou,“ řekl ČT Jaromír Nohavica.

Folkového zpěváka přijal operní svět s otevřenou náručí. Ostravská opera už za představení získala řadu ocenění. „Celý tým všech lidí, kteří ani nejsou vidět, je opravdu vynikající. Ostrava je dnes jeden z nejlepších divadelních domů vůbec u nás,“ dodal režisér Michael Tarant.

Cosi fan tutte v Nohavicově přebásnění se chystají po prázdninách uvést také v olomouckém Moravském divadle. Národní divadlo moravskoslezské navíc chystá na první leden 2010 velkolepý novoroční koncert s podtitulem Mozart v Ostravě.