ČT2 dnes uvede Spalovače mrtvol

Praha - Jako ukázku mistrovské kameramanské práce uvede dnes ČT2 po dalším dílu ze série Zlatá šedesátá, věnovaném kameramanovi Stanislavu Milotovi, film Spalovač mrtvol. Legendární hororový snímek s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli coby šíleným pracovníkem krematoria natočil v létě 1968 režisér Juraj Herz. Předlohou mu byla novela spisovatele Ladislava Fukse, který se podílel i na scénáři. Snímek, ve kterém se naposledy pro dalších více než 20 let objevila na plátně Milotova manželka Vlasta Chramostová, brzy po natočení putoval do trezoru a zažíval velký celosvětový úspěch po roce 1989.

Pro podržení bizarní, šílené atmosféry snímal Milota postavy z různých úhlů, často šikmo zespoda či seshora širokoúhlým objektivem, tzv. rybím okem. Naladění filmu umocňuje hudba Zdeňka Lišky.

Příběh oddaného pracovníka krematoria Karla Kopfrkingla, který se v době počínajícího nacismu nechá strhnout ideologií a postupně likviduje celou svoji rodinu pod záminkou zmírnění utrpení, natáčeli tvůrci z velké části v pardubickém rondokubistickém krematoriu architekta Pavla Janáka. Jako jeden z pracovníků krematoria se ve filmu objevil i Jiří Menzel.

Ještě před zakázáním stačil snímek vyhrát několik cen - v roce 1969 získal Herz za režii a Milota za kameru cenu FITESU Trilobit. Na Přehlídce českých a slovenských filmů v Sorrentu obdržel Stříbrnou Sirénu.

V. Chramostová a R. Hrušínský / Spalovač mrtvol
Zdroj: ČT/Stanislav Milota