Nejvlivnějším výtvarníkem za poslední dvacetiletí je prý Jiří David

Praha - Výtvarník Jiří David je nejvlivnější osobností českého výtvarného umění za posledních dvacet let, domnívá se padesát umělců a čtyřicet teoretiků, kritiků a historiků umění. V anketě časopisu Reflex uvedli Davidovo jméno také na druhém místě v kategorii „dílo, které vás nejvíce oslovilo“. Na první příčce se umístil návrh na Národní knihovnu zesnulého architekta Jana Kaplického.

Z děl Jiřího Davida zaujaly odbornou výtvarnou veřejnost i jeho kolegy umělce nejvíce Záře - neonová trnová koruna nad Rudolfinem v roce 2001 -, Srdce nad Pražským hradem v roce 2002 a také výstava Skryté podoby (1995). Tvořily ji dvojportréty známých osobností sestavené z identických polovin jejich tváří.

„Nevím co jsem; nevím, co znamenám; nevím proč a pro koho dělám; neznám smysl ani důvod původu mých, mnohdy recyklovaných prací. Podezřele méně a méně je pro mne podstatné, kdo a jak porozumí smyslu mých prací, a to včetně mne samého." /Jiří David/ 

O desátou příčku se dělil Kaplický s Černým

V kategorii nejvlivnějších umělců za posledních dvacet let následovala Jiřího Davida výtvarnice Adriena Šimotová a Jiří Kovanda. O čtvrté a páté místo se podělili František Skála a Vladimír Skrepl. První desítku uzavřeli - opět shodným počtem hlasů - Jan Kaplický a David Černý.

Jiřímu Davidovi začala minulý týden začala v prostorách Galerie hlavního města Prahy v Městské knihovně jeho dosud největší výstava Předběžná retrospektiva. K vidění bude do 10. května, od 25. června pak v Moravské galerii v Brně.

Jiří David od 2. poloviny 80. let výrazně spoluvytváří podobu i atmosféru českého výtvarného projevu. Svými malbami s volným využíváním znaků a politických symbolů významně formoval postmoderní umělecký program na přelomu 80. a 90. let, kdy se také začal věnovat instalacím objektů a psaní textů reflektujících pozici umělce a umění ve společnosti.

Jiřího Davida se můžete ptát v on-line rozhovoru ve středu 11. března ve 14:00 hod.

Výtvarník Jiří David a galerista Jiří Rybář v Krásných ztrátách
Zdroj: ČT