Pro karton veverek se můžete wohnout i bez peněz

Praha – Myši na polštáři, Dokonalou iluzi nebo Střední proud i další písně z nového alba kapely Wohnout si budou moci její fanoušci stáhnout dřív, než se deska Karton veverek objeví v obchodech. Navíc kolik za ni zaplatí je jen a jen na nich. Wohnoutům mohou přilepšit všemi korunami ze své kasičky nebo také ani jednou. Ke stažení bude album od 1. března, už nyní ale kapela představila klip k pilotnímu songu Kapela na šňůře. Zachycuje prý největší rvačku v dějinách české hudební scény.

„Jsme v přechodné době a tohle je další krok k tomu zjistit, jak to bude fungovat v budoucnu, až zmizí cédéčka,“ vysvětluje kytarista a zpěvák Matěj Homola, proč se Wohnouti rozhodli následovat příkladu britských Radiohead. „Samozřejmě se sponzorem v zádech se to provádí daleko snadněji, ovšem riziko, že budeme chudí, tím rapidně narůstá,“ dodal napůl žertem.

„Představuju si to z pohledu čtrnáctiletého kluka, který šetří každou korunu, takže nic nepošle,“ odhaduje Jan Homola, „pak si ale říkám, že dvacetiletí, pětadvacetiletí, kteří si už vydělávají a chápou, že za deskou stojí spousta práce, za ni něco pošlou.“ V digitální podobě bude Karton veverek k mání od 1. března, o čtrnáct dní později pak k dostání „klasicky“ na hudebním nosiči, nejprve na stránkách Wohnoutů a na koncertech, od dubna i v kamenných obchodech.

Komu zvoní hrana

Zatímco nelegální stahování a vypalování hudby jen kvete, počet prodaných cédéček stále klesá, jak ostatně potvrdila i čísla na nedávné Desce roku. V roce 2008 stačilo Jarku Nohavicovi k vítězství prodat 35 tisíc nosičů, o dva roky dříve vyhrála kapela Kabát s téměř dvojnásobkem.

Wohnout jsou zatím první domácí kapelou, která se na neprobádané území „zaplať, na kolik si mě ceníš“ pustila. Ve světě slavnější Radiohead takový způsob prodeje vyzkoušeli už v roce 2007. Své album In Rainbows nabídli fanouškům za cenu od nuly do sta liber. A nejsou jediní: například The Charlatans prodávají (respektive dávají) své album zájemcům na stránkách internetového rádia.

Když byla Kapela na šňůře, lítalo peří

Zatímco nad hudebními nosiči visí otazník, živým koncertům zatím vyhynutí nehrozí. I Wohnouti se svou novou deskou Karton veverek vyrazí na šňůru, v jejímž rámci vystoupí koncem dubna v pražské Incheba Areně. Na pódiu nebo v zákulisí si pranici z klipu Kapela na šňůře nejspíš nezopakují, jak by vypadala, si ale při jeho natáčení vyzkoušeli.

S nápadem přišel osvědčený režisér wohnoutských videoklipů Jakub Kohák. Pod jeho, tak trochu zlomyslným vedením běhali Wohnouti ve spodním prádle v desetistupňových mrazech a s členy jiných kapel, například Tří sester nebo Divokého Billa, se prali tak, až lítalo peří. Podívejte se

Rozhovor s Matějem Homolou

Kdo s vámi vůbec spolupracoval na poslední desce. Můžeme se těšit na nějaké překvapení?

Našli jsem si producenta Borise Carloffa, jehož jméno začíná být na české scéně hodně známé. Spolupracoval například se skupinou Kryštof nebo Sunshine. Mám pocit, že tahle novinka se promítne i do naší desky, na níž jsme v podstatě změnili zvuk. Jinak se na ní objeví stabilní plejáda hostů: kluci z Divokého Billa, Jana Lota nebo náš táta.

U vás jsou názvy desek vždy hodně zajímavé. Karton veverek má nějaký určitý význam?

Tradice se musí dodržovat a Karton veverek je stejný nesmysl jako všechny názvy předtím.

Rok 2009 bude asi díky nové desce ve znamení velkého koncertování…

V dubnu nám začíná velká šňůra sedmi koncertů pro T-Mobile, pak jedeme normální klubovou šňůru a na ni naváže léto se svými fesťáky, takže určitě bude do podzimu co dělat. Na podzim chystáme jednu věc, o které už mluvíme dlouho. Zbyly nám nějaké písničky, rádi bychom k nim ještě udělali bonusy a po prázdninách vydali další CD.

celý rozhovor 

  • Z klipu Kapela na šňůře autor: Erich Honecker, zdroj: www.wohnout.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/681/68035.jpg
  • Z klipu Kapela na šňůře autor: Erich Honecker, zdroj: www.wohnout.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/681/68037.jpg
  • Jan Homola a Matěj Homola autor: Iva Marešová, zdroj: www.t-music.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/682/68174.jpg