59. ročník Berlinale se blíží k závěru

Praha/Berlín - Mezinárodní filmový festival Berlinale skončí o víkendu udělením Zlatého medvěda v několika kategoriích. S napětím očekávají verdikt tvůrci filmu Kdopak by se vlka bál, jenž jako jediný český zástupce soutěžil v sekci Generation K+. Přestože se po červeném koberci v průběhu festivalu procházely opravdu zářivé hvězdy filmového nebe, kritiky zatím vesměs hodnotí úroveň soutěže jako průměrnou. To ostatně potvrzuje i zpravodaj ČT24 Otakar Svoboda přímo z místa dění.

„Na zhodnocení dojde až zítra večer, kdy budou rozdány ceny, ale už teď se dá říci, že byl mimořádně navštěvovaný hvězdami filmového plátna. V posledních dnech festivalu se tu vystřídala trojice špičkových hereček - Demi Mooreová, Renée Zellwegerová a Michelle Pfeifferová. Bohužel všechny filmy, které tyto dámy uvedly, se podle názoru kritiky z tisku dají zařadit spíše mezi ty průměrné. Ostatně takto označit by se zatím mohla celá soutěž, z níž zatím žádný z uvedených filmů nijak výrazně nevybočil. Promítán bude ještě Růžový Panter č. 2 se Stevem Martinem, který tuto roli převzal, a Wajdův film Tatarák,“ shrnul dosavadní průběh festivalu Otakar Svoboda. 

„S velkým napětím očekáváme verdikt v sekci Generation K+, kde byl uveden český snímek Kdopak by se vlka bál, neboť při včerejším promítání sklidil obrovský úspěch. Dětští diváci to na konci doslova propištěli, nechtěli protagonisty filmu vůbec pustit z pódia, takže jsme všichni napjatí, jestli uspěje i u poroty,“ zdůraznil Svoboda.

Režisérka a scenáristka filmu Maria Procházková si netroufla odhadnout, zda i porotu její film zaujme natolik, aby mu udělila Skleněného medvěda, jenž se uděluje v této kategorii. „Pro nás je úspěch už to, že tady jsme. Díky tomu, že se o filmu píše, na něj chodí víc lidí i u nás,“ řekla filmařka. Velký zájem prý její snímek v Berlíně vyvolal také mezi zahraničními distributory, mimo jiné z Francie, Polska a Japonska.

Do závěrečných titulků českého snímku se ozývalo skandování „Terezka, Terezka“, představitelka hlavní dětské role rozdávala dobrých 20 minut po skončení projekce autogramy. „Bylo to jako na rockovém koncertě,“ poznamenala po autogramiádě filmová maminka hlavní hrdinky Jitka Čvančarová, která se podpisové akce rovněž zúčastnila.

Film, který je podle Procházkové určen pro děti i dospělé, ještě projde festivalovým testem na filmovém festivalu pro děti a mládež ve Zlíně. Pozitivní ohlas samých dětí je však pro režisérku nejdůležitější. „Děti neumí předstírat,“ zdůraznila.

  • Kate Winslet autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/681/68009.jpg
  • Berlinale09 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/681/68008.jpg