Divotvorný muzikál: Josef Alois Náhlovský jako vodník Čochtan

Ústí nad Labem – V Severočeském divadle opery a baletu má dnes večer premiéru Divotvorný hrnec. Muzikál, který z Broadwaye přivezli Voskovec a Werich. V příběhu nejen o hrnci, který každému splní tři přání, vystupuje několik nadpřirozených postav. Roli vodníka Čochtana nabídlo ústecké divadlo muži, který do té doby zpíval nanejvýše v koupelně a s baletem už neměl teprve nic společného  – komikovi Josefu Aloisi Náhlovskému.

„Kývnul jsem na tu nabídku, ale hned po prvních zkouškách jsem to chtěl vzdát, protože s mým zpěvem to nebylo ono. Lidi mi to musí odpustit,“ říká o svém překvapivém obsazení Náhlovský. Režisér muzikálu Radek Balaš si známého komika vybral úmyslně. Nechtěl prý, aby roli Čochtana hrál herec, který lépe či hůře kopíruje Jana Wericha. Vsadil proto na osobnost.

Voskovec s Werichem v době premiéry Divotvorného hrnce na Broadwayi v lednu 1947 pobývali zrovna v USA. S autory se spřátelili a muzikál uvedli v Praze čtrnáct měsíců po newyorské premiéře. Jména a názvy přizpůsobili českému prostředí. Z emigrantů Finiana McLonergana a jeho dcery Sharon, kteří přicházejí do Duhového údolí, se stal Josef Novák s dcerou Káčou. Z irského skřítka Oga jihočeský vodník Čochtan.

Náhlovský není prvním hostem, který dostal možnost si v ústecké opeře zahrát hlavní roli. „Skutečnost, že s naším souborem vystupují populární osobnosti, je součástí naší strategie,“ vysvětluje ředitel Severočeského divadla Tomáš Šimerda.

Kromě oživení přiláká také známá tvář na operu ty, kteří by jinak možná ani nepřišli. Vyprodané hlediště potěší i divadelního ekonoma, nejedná se ale o žádný tah na úkor umělecké kvality. To dosvědčují dvě nominace na cenu Thálie za loňský rok – stejný počet jako má třeba Národní divadlo v Brně.

Vydáno pod