Na Kdopak by se vlka bál reagovaly německé děti jako na rockový koncert

Berlín - Bylo to jako na rockovém koncertě, popisovala autogramiádu po promítání herečka Jitka Čvančarová. Na německém filmovém festivalu Berlinale byl dnes v mezinárodní premiéře uveden snímek Kdopak by se vlka bál, v němž hraje maminku sedmileté Dorotky Dědkové. Film i dětská představitelka si získaly okamžitě srdce jejích německých vrstevníků, kteří přišli do berlínského multikina Zoo Palast. Na autogramiádu jich dorazilo několik stovek.

„Jásali, křičeli, bylo to nesmírně impulsivní,“ poznamenala Jitka Čvančarová. Snímek se dětskému festivalovému publiku, kterého neodradil německý simultánní překlad z reproduktorů, zalíbil natolik, že do závěrečných titulků skandovali „Terezka“, tedy filmové jméno Dorotky Dědkové.

Jestli nadšené přijetí je předznamenáním výhry v soutěžní sekci filmů pro děti, si ale režisérka Maria Procházková odhadnout netroufá. „Nějaká šance na výhru tu vždycky je, my jsme spíš měli radost z dětského publika, které se tak moc ztotožnilo s hrdinkou filmu,“ říká.

Hlavní hrdinkou nového rodinného filmu Marii Procházkové Kdopak by se vlka bál je malá Terezka, která krizi ve vztahu rodičů vnímá po svém a přetváří si ji do napínavého dobrodružství. Hraný film režisérka zpestřila animacemi, které přibližují dětské vnímání „dospěláckého“ světa. Film spojuje prvky strašidelné pohádky, dětské komedie a psychologického dramatu. Do distribuce snímek přišel i v kopiích, které jeho sledování zprostředkovávají neslyšícím a nevidomým.