Ceny Ferdinanda Peroutky znají své držitele

Praha - Prestižní novinářské ocenění Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2008 získali novináři a publicisté Ivan Medek a Erik Tabery a rozhlasový komentátor Milan Slezák. Ocenění jim na ceremoniálu v panteonu Národního muzea v Praze předali již počtrnácté zástupci Sdružení Ferdinanda Peroutky.

„Osobní vlastnosti se v této ceně hodnotí s vlastnostmi profesními najednou. Díky bohu je pořád dost novinářů, kteří mohou být kandidáty Peroutkovy ceny,“ řekl Pavel Pecháček, předseda sdružení Ferdinanda Peroutky.

Cenu za Medka, který je upoután na lůžko, převzala jeho žena Helena. Třiaosmdesátiletý Medek je původní profesí muzikolog, člen Českého komorního orchestru a spolupracovník České filharmonie, hudební publicista, teoretik a kritik. Dětství prožil v Národním památníku na Vítkově, který spravoval jeho otec Rudolf Medek, známý autor legionářské literatury.

Ivan Medek 

Po roce 1969 měl zakázánu veřejnou činnost a v lednu 1977 po podpisu Charty 77 dostal okamžitou výpověď ze Supraphonu. Poté vystřídal několik zaměstnání. Po nátlaku tehdejší Státní bezpečnosti v roce 1978 emigroval do Rakouska. Ve Vídni se stal dopisovatelem Hlasu Ameriky a spolupracoval se Svobodnou Evropou a dalšími rozhlasovými stanicemi. „Měl nepochybný podíl na konci totality,“ podotkl Pecháček.

Po roce 1989 se stal poradcem České filharmonie, poradcem ministra kultury, předsedou Federální rady pro rozhlasové a televizní vysílání. V letech 1993 až 1998 pracoval v Kanceláři prezidenta republiky Václava Havla jako ředitel odboru vnitřní politiky, později se stal vedoucím kanceláře. Napsal knihy Jak to vidím a Děkuji, mám se výborně.

Erik Tabery

Působí jako šéfredaktor týdeníku Respekt. V redakci začal pracovat jako elév v roce 1997. Píše především komentáře o domácí politice, za které v roce 2003 získal cenu Novinářská křepelka. O tři roky později vydal knihu Vládneme, nerušit - Opoziční smlouva a její dědictví, která byla nominována na cenu Magnesia litera v kategorii publicistika. Uplatnila se jako předloha pro stejnojmenný televizní dokument. V loňském roce napsal knihu Hledá se prezident, která se věnuje volbě českých prezidentů od roku 1918, ale s důrazem na léta 1993 až 2008.

Milan Slezák

Již 12 let komentuje zahraničněpolitické události pro Český rozhlas 1 - Radiožurnál. Začínal jako novinář v Lidové demokracii, pokračoval v Občanském deníku, Lidových novinách, časopisu Týden, Zemských novinách, Hospodářských novinách a centrální redakci Deníků Bohemia. Působil zpravidla v zahraničních rubrikách. V roce 1999 pracoval jako poradce prezidenta Václava Havla pro Asii, Afriku a Latinskou Ameriku.

Cena Ferdinanda Peroutky

Novinářská cena Ferdinanda Peroutky byla zřízena u příležitosti stého výročí narození tohoto významného českého novináře a publicisty. U zrodu Ceny stáli Jiří Ruml a Slávka Peroutková, prof. Miroslav Petrusek, prof. Antonín Přidal, Terezie Jungrová, Zdeněk Mahler, režisér Josef Protiva, Pavel Pecháček, spisovatel Karel Pecka, Madla Vaculíková, Jan Petránek, Ondřej Pittauer. Tato novinářská cena byla založena v rámci Nadace Lidových novin. Smyslem založení Nadace bylo zvýšení prestiže novinářské a publicistické práce a profese. Cena FP se uděluje každý rok k 6. únoru - dni narození Ferdinanda Peroutky.

  • Milan Slezák autor: Čt24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/6/550.jpg
  • Ferdinand Peroutka zdroj: Sdružení Ferdinanda Peroutky http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/667/66610.jpg
Vydáno pod