Herecká asociace odtajnila nominace na Thálii

Praha - Prestižní divadelní cenu Thálii mohou získat např. Zuzana Stivínová, Filip Blažek, František Němec, Jiří Langmajer nebo i Lucie Bílá, a to za roli Carmen. Slavnostní předání se uskuteční 28. března v historické budově Národního divadla v Praze. Moderátorem večera bude už počtvrté plzeňský dramatik, režisér a herec Antonín Procházka.

Ceny Thálie se udělují především za mimořádné umělecké výkony v uplynulém kalendářním roce. Jsou udělovány interpretovi a interpretce ve čtyřech oborech: v činohře, opeře, muzikálu či jiném hudebně dramatickém žánru a v baletu, pantomimě či jiném tanečně dramatickém žánru.

O laureátech výročních cen Thálie rozhoduje Kolegium pro udílení CEN THÁLIE, jmenované prezidiem Herecké asociace. Členové Kolegia vybírají z finálních nominací čtyř odborných porot tajným hlasováním. Rozhodují se na základě vlastních diváckých zážitků z představení, v nichž účinkují interpreti, kteří se dostali do užšího výběru.

Prezident Herecké asociace Václav Postránecký tradičně upozornil na to, že Thálie mohou podle statutu získat i cizinci, pokud svou roli nastudovali na českém území a je trvalým přínosem pro českou divadelní kulturu. 

V 16. ročníku Thálií byli za činohru nominováni Petra Hřebíčková, Zuzana Stivínová, Pavlína Štorková, Filip Blažek, Norbert Lichý a František Němec. V operní kategorii mají naději Dana Burešová, Christina Vasilevová, Tomáš Černý a čínský tenorista Wej Lung-tchao.

V kategorii Opereta, muzikál nebo jiný hudebně-dramatický žánr se do nominací dostala Lucie Bílá, Zuzana Kolářová, Jiří Langmajer a Vlastimil Zavřel. Baletní porota ocenila výkony Nataši Novotné, Edity Raušerové, Zuzany Susové, Karla Audyho, Vladimira Gončarova a Richarda Kročila.

Z celkového počtu dvou desítek nominací jich 11 směřuje do Prahy; ze 13 divadel, jichž se celkem týkají, tu působí polovina. Čtyři nominace má pražské Národní divadlo a dvě Národní divadlo v Brně. Po dvou nominacích získalo Severočeské divadlo opery a baletu v Ústí nad Labem a také pražské Divadlo Broadway díky producentům Oldřichu Lichtenbergovi, Michalu Davidovi a Jánu Kováčikovi (Forza) za muzikál Adéla ještě nevečeřela. Další nominace patří do Zlína, Hradce Králové, Příbrami, Ostravy a Plzně.

Dvakrát zazněl název pražského Divadla Archa - za ztvárnění hlavní ženské role v Havlově Odcházení Zuzanou Stivínovou a za koncentrovaný výkon Nataši Novotné v koprodukčním projektu Small Hour Taneční jednotky 420people.

Vedle výročních cen Thálie budou udělena i ocenění za celoživotní mistrovství v oboru činoherním, operním, baletním a cena činoherci do 33 let za mimořádný jevištní výkon.

Předsedkyně činoherní poroty Jana Paterová upozornila na vyrovnané herecké výkony i na to, že do popředí se dostalo dost mimopražských scén. Také Vladimír Nečas za baletní porotu pochválil úroveň mimopražských inscenací. Na to, že už léta mají k dispozici jen po dvou nominacích v ženském a mužském oboru, si postěžovala předsedkyně operní poroty Eva Herrmannová. Ve stejné situaci jsou muzikály. Příslušná jury podle svého šéfa Zdeňka Bartáka zhlédla během roku 50 premiér po celé republice; s alternacemi šlo prý o 70 představení.

Řekli ke svým nominacím:

František Němec, navržený za roli ve Smočkově inscenaci hry Ledňáček v Divadle Ungelt: "Nemám soutěživého ducha a nominací jsem byl mile překvapen. Měl by se ale ten seznam rozšířit o toho, kdo mi práci nabídl; což byl šéf této scény Milan Hein, dále o autora této roztomilé hry Williama Douglase Homea i pana režiséra.

Lucie Bílá, navržená za roli Carmen ve stejnojmenném muzikálu: „Už před premiérou muzikálu jsem tvrdila, že jde o roli mého srdce. To je ale pokaždé. Vždycky ta poslední je ta pravá. Tahle postava mě dostala temperamentem i nadšením. Je provokativní, nebojí se, není to žádná chudinka a nakonec obětuje pro lásku všechno - jako já.“ 

  • Herecká asociace autor: ČT24, zdroj: Herecká asociace http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/666/66512.jpg
  • Ceny Thálie autor: ČT24, zdroj: Herecká asociace http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/666/66511.jpg
Vydáno pod