Don Juan poslouchá Doors

Kladno - Moliérovu komedii Don Juan zpracovalo Středočeské divadlo v Kladně netradičně - příběh se odehrává v mafiánském prostředí na Sicílii. Humorné scény se střídají s vážnými a propojuje je hudba skupiny Doors a propracovaná taneční choreografie. Kladenské divadlo chce upozornit, že donjuanovské téma je stále aktuální. Don Juan neuznává žádnou autoritu, lže vlastnímu otci, zahrává si se smrtí i se srdci důvěřivých žen. Ovšem je to především boj komplikované osoby s pokryteckou společností. Požitkáře a provokatéra Dona Juana nechtějí v Kladně trestat, ale obhájit.

„Donjuanství, mnohoženství je možná hřích, ale myslím, že jsou horší hříchy na světě. Třeba pokrytectví, o kterém on mluví a ve kterém nedokáže být. To je vlastně naše téma,“ vysvětluje režisér Pavel Khek. Nápad propojení Moliérova textu s moderní hudbou objasnila dramaturgyně Ilona Smejkalová: „Příběh Jima Morrisona nebo jiných rockových hvězd nám přišel trochu podobný s příběhem Dona Juana.“

Moliérovo zpracování popisuje poslední den hříšníka. Don Juan opustí po svatbě krásnou Elvíru, její bratři mu za to přísahají pomstu. „Na jednu stranu ho hrozně miluje a chce ho, na druhou stranu se od toho musí oprostit, protože ho chce zachránit,“ říká o své roli představitelka Elvíry Svatava Milková.

Nenapravitelný svůdce ale trápí ženy dál. „To, jak zachází se ženami, jistě není z ženského pohledu v pořádku. Myslím si ale, že je to člověk, který jde za nějakou svou pravdou,“ domnívá se Tomáš Petřík alias Don Juan, alespoň během představení.

Svůj vlastní názor na Dona Juana si návštěvníci kladenského divadla mohou udělat v premiéře dnes od půl osmé večer. 

Vydáno pod