Ženitba – Naprosto neuvěřitelná událost o dvou dějstvích

Praha - Divadlo Na Jezerce na dnešek připravilo premiéru hry ruského dramatika a spisovatele Nikolaje Vasiljeviče Gogola Ženitba. Režisérem tragikomedie o námluvách je Lukáš Hlavica. Ten již slavil na Jezerce úspěch s inscenacemi her Nadílka, Mandragora a Takový žertík. V hlavní roli Agáty, o niž se ucházejí čtyři nápadníci, exceluje Barbora Hrzánová. Hlavní mužskou postavu Podkolatova ztvárnil Radek Holub. Inscenace je věnována památce Leoše Suchařípy.

„Ženitbu přeložil v roce 1979 Leoš Suchařípa a před 25 lety jsme v ní spolu hráli v Ústí nad Labem. Já jsem hrál tehdy Podkolatova a Leoš ztělesnil roli Nenažraného, kterou teď hraji já. Byli jsme přátelé, měl jsem ho jako učitele divadla i života. Byl bych rád, kdybych mohl Leoši Suchařípovi tuto inscenaci věnovat,“ řekl ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský o tomto velkém herci, který zemřel v roce 2005. Dodal, že uvažoval o Gogolovi a ruské klasice již od založení divadla. „A v současné době je pro ruskou klasiku na Jezerce vytvořen základ,“ upřesnil Hrušínský.

Bára HRZÁNOVÁ:

Gogolova Ženitba se pohybuje na hranici komiky a tragikomiky. Člověk neví, zda se má smát anebo plakat. A postavy jsou tak smutné, až jsou směšné, a tak směšné, až jsou smutné.

Jan HRUŠÍNSKÝ:

Je to hra, ve které lidé už dvě stě let nacházejí radost, smutek, štěstí… prostě v ní vidí svůj život.

Podkolatov je mladý muž, kterého chce oženit jeho přítel Kočkarev. Agáta je stydlivá čtyřiačtyřicetiletá slečna, které hrozí, že se stane starou pannou. Tu se zase snaží provdat dohazovačka Tekla. Protože je velice aktivní, dosáhne toho, že se najednou o Agátinu ruku ucházejí čtyři nápadníci - bývalý důstojník pěchoty Onučkin, přednosta hospodářsko-správního odboru Nenažraný, bývalý námořní důstojník Žvanikin a klient Kočkareva, vládní rada Podkolatov, kterému ale Tekla vůbec nepřeje. Každý z ženichů má ke sňatku svoji motivaci, ať už jsou to peníze, vyšší životní úroveň a nebo touha po ženě.

Ženitba skýtá nepřeberné množství skvělých divadelních situací a nechybí v ní typická Gogolova ironie. „Gogolova Ženitba, to je tragikomedie, fraška, absurdita, groteska, satira - něco v čem je smutek a smích dvojjedinou bytostí. Je to svět, kde lidé s urputnou vážností prožívají svá velká dramata za doprovodu hurónského smíchu,“ charakterizoval hru režisér Lukáš Hlavica.

„Slečna Agáta Tichonovna Kuperďaginová měří necelých 160cm, má hnědozelené oči, výrazný chrup a je jí sladkých 44 let,“ řekla herečka Barbora Hrzánová o postavě, kterou ztělesňuje, a dodala, že na Gogolově humoru se jí nejvíc líbí tragikomika. „Gogol pro mě v tuto chvíli znamená moc hezkou práci,“ uvedl Miroslav Vladyka a dodal, že se mu role Žvanikina, jednoho z nápadníků, líbí.

Ženitba: Premiéra v Divadle Na Jezerce 28. ledna 2009. Režie: Lukáš Hlavica, hrají: Barbora Hrtanová, Radek Holub, Marek Taclík, Miluše Šplechtová, Jan Hrušínský, Miroslav Vladyka, Zdeněk Hruška, Věra Kubánková, Roman Štabrnák/Martin Sitta, Tereza Němcová a Jiří Kaftan. Scénu vytvořil Michal Syrový, kostýmy jsou dílem Jitky Kotíkové, hudební spolupráce: Ladislav Greiner;

Vydáno pod