Sbohem, pane Kaplický

Praha - Jan Kaplický byl individualista. Byl to muž, který miloval život a svou rodinu. Taková slova zaznívala během veřejné vzpomínky na Jana Kaplického, která začala hodinu po poledni v bývalém kostele sv. Anny. V prostoru Pražské křižovatky, která zde sídlí, zavzpomínal na slavného architekta nejprve jeho přítel, zpěvák Pavel Bobek. Zazpíval také píseň Johnnyho Cashe, jehož hudbu měl Kaplický rád. Přišlo i mnoho Kaplického přátel, kolegů a obdivovatelů. Václav Havel se pietního aktu sám nezúčastnil, napsal ale dopis Kaplického dceři ke dvanáctým narozeninám.

"Johan se strašně nerad učil. Nikdy neakceptoval autoritu, byl naprostý individualista od začátku do konce. Člověk může dělat zázraky i způsobem, který je neznámý všem ostatním, pakliže má silnou vůli a je nadán tak silným talentem, jako byl Jan," uvedla o Kaplickém architektka Eva Jiřičná.

Slova se ujala po Kaplického zahraničním příteli Deyanu Sudjicovi, který Jana označil za muže, který velmi miloval život: „Obdivoval křivky lidského těla a neustále nás upozorňoval na krásu kolem nás. O Janovi se často mluví, že byl zahalen do smutku, nic není tak vzdálené od reality, byl to muž, který velmi miloval život.“

Dagmar Havlová přečetla dopis Johance ke dvanáctým narozeninám, jehož autorem je bývalý prezident Václav Havel. Johanka se narodila 14. ledna, tedy ve stejný den, kdy Kaplický zemřel. „Milá Johanko, tvůj tatínek odešel z tohoto světa v den, kdy ses narodila. Bylo to v den, kdy jsem stál před nebeskou branou i já,“ začíná psaní. 

Přeju ti, Johanko, abys nemusela v životě čelit lidské malosti víc, než je nezbytné. /z dopisu Václava Havla/

„Když jsem se dozvěděl, že jsem ještě dostal příležitost, věděl jsem, že jsem byl i vyzván, abych prosazoval určitý respekt k jeho architektonickým vizím,“ pokračuje Havel. Kaplického díla v krátkém dopise označil za „výraz vzdělanosti, kultury a humanity“ a „za projev pokorné úcty člověka k přírodě“. „Přeju ti, Johanko, abys nemusela v životě čelit lidské malosti víc, než je nezbytné,“ zakončil Havel dopis. 

Projevy uzavřel hudebník Kryštof Michal ze skupiny Support Lesbiens. Zahrál na přání Kaplického ženy Elišky Fuchsové píseň, která zazněla ve filmu o filmu Babí léto, na němž pracovala. Michal prozradil, že i jemu se narodila dcera - ve stejný den a ve stejné porodnici jako Kaplickému. „Ten den nebyli na světě šťastnější otcové než my dva,“ řekl Michal. Zazpívat měl v Pražské křižovatce také Petr Hapka, omluvil se ale ze zdravotních důvodů.

Mezi hosty se objevil například bývalý ministr zahraničí Jiří Dienstbier nebo předseda ČSSD Jiří Paroubek. S Janem Kaplickým se přišly rozloučit také stovky lidí. Pietní akt trval do sedmé hodiny večerní. Jeho součástí byla i projekce Kaplického děl a dokumentů o něm.

Dopis Václava Havla Johance ke 12. narozeninám

Milá Johanko,

jak víš, Tvůj tatínek odešel z tohoto světa v den, kdy Ty ses do něj vydala. Připomínám to dnes proto, že to byl shodou okolností den, kdy jsem stál před nebeskou branou i já. Nevím proč dostal přednost on, ale vím, že odcházel šťasten s myšlenkami na Tebe a Tvou maminku. Od té doby se mi často vrací vzpomínka na to, jak jsme tam okamžik stáli vedle sebe a čekali na výrok osudu. Když jsem se dozvěděl, že dostávám ještě příležitost, bylo mi jasné, že jsem tím mimo jiné vyzván, abych se zasazoval i o respekt k jeho architektonickým vizím. Určitý úspěch - a tehdy, věř mi, to úspěch byl - jsem spolu s mnoha dalšími skutečně zaznamenal.

Budova Národní knihovny, kterou při svých procházkách Prahou vídáš v místě někdejšího pomníku diktátora, je moderní odpovědí na historickou dominantu Pražského hradu, její vskutku demokratickou paralelou, je zosobněním tvořivého ducha, výrazem vzdělanosti, kulturnosti a humanity tradičně svázaných s Prahou a s jejím reliéfem, projevem pokorné úcty člověka k přírodě. Přeji Ti do dalších let všechno dobré a také abys nemusela v životě čelit lidské malosti víc, než je nezbytné.

Tvůj Václav Havel

Architekt Jan Kaplický zemřel 14. ledna večer v Praze. Ve stejný den, kdy se mu narodilo jeho druhé dítě, dcera Johanka. Příčinou úmrtí byl podle prohlášení rodiny patrně infarkt.

Vydáno pod