Film Ocas ještěrky jde do distribuce

Praha - Dnešním dnem začíná pouť českými a moravskými kiny novému snímku režiséra Iva Trajkova Ocas ještěrky. Film, který vznikl v koprodukci s Českou televizí, je volně inspirovaný pohádkovým motivem z povídky Boženy Němcové Anděl strážce. Na základě pohádkového příběhu ale vznikl film o střetu svobodné vůle jedince s předurčeným osudem. Režisér svým zpracováním podtrhuje sdělení, že utrpení a bolest jsou také smyslem života, neboť skrze ně je možné uvědomit si hodnotu lidského charakteru a pochopit smysl existence.

„Je nutné říci, že se v žádném případě nejedná o film s náboženskou tématikou, ale jen o možnost sofistikovanějšího výkladu tohoto trochu neobyčejného příběhu jednoho obyčejného mladého muže. Rád bych navázal na něco, co lze nejlépe vystihnout termínem 'the art of storytelling' v té nejlepší tradici vyprávění příběhů obyčejných lidí nenásilně 'neobyčejným' způsobem, jak ji známe z francouzského filmu, i s jeho vysokými nároky na styl a 'cinematičnost'. Cílem byl tedy vznik kultivovaného snímku s parametry 'art-filmu', avšak určeného mnohem širšímu diváckému okruhu,“ říká k filmu režisér Ivo Trajkov.

Jak dále upozorňuje, strukturálně je sice základem filmu pohádkový příběh Anděl strážce, ale šlo jen o inspiraci. Východiskem byla jen struktura příběhu, v němž se cosi třikrát opakuje - natřikrát si musí hrdina projít podobnou situací. „Jinak Anděl strážce je především pohádka a to náš film rozhodně není, význam je posunutý úplně jinam. Takže tu pohádku by v našem filmu jen těžko někdo nalezl,“ upozorňuje režisér.

O filmu Ocas ještěrky v UvK (zdroj: ČT24)

Ivo Trajkov

Režisér, scenárista, střihač, dramaturg a producent Ivo Trajkov se narodil 27. 6. 1965 v makedonském Skopje. Žije v Praze. V letech 1986-1992 studoval na pražské FAMU. Zde také od roku 2004 působí jako pedagog a v roce 2005 byl jmenován vedoucím katedry střihové skladby. Jeho filmografie obsahuje šest celovečerních filmů. Tvoří v širokém spektru od komedie přes dokumentární drama, filmy experimentující s formou až po historické snímky. V roce 1994 spoluzaložil nadaci „The World Circle Foundation“. Jako producent a dramaturg se podílel na více než sto epizodách dokumentárních cyklů „Nevyjasněná úmrtí“ a „Předčasná úmrtí“ a na řadě dalších dokumentárních snímků.