Projekt 100 vyslal do českých kin dalších osm kvalitních filmů

Praha - Nejslavnější film Alfreda Hitchcocka Psycho, jeden z prvních hororů v dějinách filmu Upír Nosferatu, animovanou Farmu zvířat, jeden z nejznámnějších japonských snímků všech dob Sedm samurajů nebo často diskutovaný snímek zobrazující destruktivní drogovou závislost Rekviem za sen nabízí letošní ročník putovní přehlídky Projekt 100. Do 15. ročníku přehlídky je zapojeno téměř sto českých a moravských kin, která filmy promítnou v nejbližších měsících. Poté se kolekce přesune na Slovensko a nadále zůstane v distribuci, aby její snímky mohlo uvést kterékoli kino.

Asociace českých filmových klubů (AČFK) založila přehlídku v roce 1995 při příležitosti stého výročí objevení kinematografu s cílem uvést během deseti let na plátna českých kin sto kvalitních, mezinárodní kritikou uznávaných snímků různých dob i míst vzniku. Po roce 2004, kdy přehlídka svůj cíl splnila, se AČFK rozhodla pokračovat v uvádění kvalitních filmů a přinášet tak alternativu běžné nabídce.

Letošní ročník zahájila minulý týden projekce němého hororu Fridricha Wilhelma Murnaua z roku 1922 Upír Nosferatu za hudebního doprodu Petra Kružíka z kapely Priessnitz. Upírská tematika je v kolekci letošních osmi snímků přítomna ještě jednou, a to ve snímku Wernera Herzoga Nosferatu - fantom noci (1979). Diváci tak budou moci po loňském snímku Aguirre, hněv boží opět zhlédnout dílo vzešlé ze spolupráce Wernera Herzoga a herce Klause Kinského.

Z dalších klasických děl je ve výběru snímek, kvůli kterému Alfred Hitchcock vykupoval knihkupectví, aby se nikomu nedostalo do rukou vyústění příběhu - Psycho (1960), 207 minut dlouhý snímek japonského režiséra Akiry Kurosawy Sedm samurajů (1954) a animovaný britský film Farma zvířat, který v roce 1954 natočili John Halas a Joy Batchelorová podle stejnojmenného románu George Orwella.

Z kinematografie posledních let zhlédnou diváci argentinský film Anténa, který předloni natočil Esteban Sapir a zajímavým způsobem v něm vycházel z techniky němého filmu, a temná vize Rekviem za sen v režii Darrena Aronofského z roku 2000.

Domácím zástupcem v Projektu 100-2009 je Něco z Alenky z roku 1987, první celovečerní projekt Jana Švankmajera, volně inspirovaný slavným románem Lewise Carolla Alenka v říši divů.

Projekt 100-2009

  • Anténa (Argentina 2007)
  • Farma zvířat (Velká Británie 1954)
  • Něco z Alenky (Československo/Švýcarsko/Velká Británie/Německo 1987)
  • Nosferatu - fantom noci (Německo/Francie 1979)
  • Psycho (USA 1960)
  • Rekviem za sen (USA 2000)
  • Sedm samurajů (Japonsko 1954)
  • Upír Nosferatu (Německo 1922)

Více informací zde

Vydáno pod