Začíná Lunární festival k přivítání roku buvola

Brno - Lunární festival 2009, který se pořádá v rámci oslav vítání asijského roku buvola, začíná dnes v brněnské Redutě. Zakončen bude 23. ledna. Jedná se už o osmý ročník vítání nového čínského roku v ČR. Podle čínského lunárního kalendáře přichází 26. 1. 2009 rok buvola. V Číně začíná vítání lunárního nového roku tradičně již týden před jeho příchodem, tzv. Malým novým rokem. Podle tradice se ten den vydá bůh kuchyně na cestu k nebeskému Nefritovému císaři, od něhož dostane požehnání k novému roku.

Číňanka a zakladatelka festivalu paní Feng-jin Song, zpěvačka a autorka hudebních projektů, k programu říká: „Letošní ročník je opět o trochu větší než v minulém roce. Je pozváno mnoho umělců z celého světa, z Japonska, Indie, Slovinska, Číny, vystupovat bude i královna českých lidových písní paní Jarmila Šuláková, ráda bych specielně upozornila na mladého nevidomého umělce Roberta Lombino z Prahy, který na akordeon zahraje jidiš písně i ukázky ze svého širokého repertoáru. Celý festival bude uvádět Jaroslav Dušek.“

Feng-jin Song vystudovala v Číně tradiční pekingskou operu, konkrétně pěveckou techniku stařeny. Tuto techniku stále používá i v další své pěvecké praxi. Na festivalu vystoupí se svou jazzovou kapelou  posílenou o české hudebníky Petera Bindera a Marcela Bártu. Tato formace vychází z tradic čínské hudby. „Repertoár je složen převážně z lidových písní z různých čínských lokalit a také z východní Asie. Například zpívám i mongolské, kazašské, korejské nebo i tibetské lidové písně. S jazzovými kolegy je upravujeme do jazzové nálady. Výsledek je opravdu fascinující,“ přibližuje své vystoupení zpěvačka.

Rok buvola (zdroj: ČT24)

Nori Sawa, herec a pedagog DAMU, který kombinuje klasické japonské loutky s vlastními moderními příběhy, připravil pro letošní ročník původní pohádku o buvolovi, kterou vytvořil na žádost Feng-jin Song speciálně pro festival: „Bude to krátké, náročné a opravdu originální. Nevím, jak to bude fungovat, ale doufám, že to zvládnu. Zdejší publikum velmi dobře přijímá jak naše tradiční loutkové divadlo, tak i ukázky z jiných koutů světa. Musím říct, že Česká republika pro vnímání loutkového divadla je úplně nejlepší. Já se snažím spojovat tradici s moderním výrazem. Například moje loutka sumce, což je bytost v japonském loutkovém divadle běžná, je sice sestrojena, tak jak ho vyráběli před x lety, ale zpívá současnou milostnou píseň,“ přibližuje svou tvorbu loutkář.

Ganesh Anandan, indický skladatel a multiinstrumentalista, doplňuje: „Já předvádím hraní na tradiční indické perkusní nástroje. Nejprve vše zazpíváme a potom předvedeme na nástroj. Technika hraní vychází ze slabik. Existují konkrétní slabiky ke konkrétní bubnovací technice. Každá slabika má tedy jeden konkrétní způsob úderu. Můj guru mi při studiu říká slabiky a já je pak zahraji, studium trvá hodně dlouho, já například to studoval 10 let.“

Lunární festival 2009 - Vítání roku buvola se bude konat v období 17. - 23. ledna 2009:

Brno -  ND Reduta (17.1.), Hradec Králové - Filharmonie Hradec Králové (18. 1.), Praha - Palác Akropolis (20.1.), Český Krumlov - Městské divadlo Český Krumlov (23.1.).

Vydáno pod