Zahraniční média: Entropa je vypláznutí jazyka na Evropu i zesměšnění Česka

Praha/Brusel - Černého Entropa, pokus zjistit, zda se Evropa umí zasmát sama sobě, vzbuzuje reakce pozitivní i negativní. A to nejen u nás, ale i - především - v zahraničí. Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra a výtvarník David Černý, který to celé "spískal", se dnes v Bruselu omluvili všem, které Entropa urazila. Zahraniční média na Černého mystifikaci celoevropské spolupráce reagují různě - vážně i s humorem. Stejně nestejně jako unijní země.

Například polský list Gazeta Wyborcza píše, že navzdory tomu, jak je doba neveselá, vyplázl Černý jazyk na nafoukanou Evropu, což je prý dobře. „Černý provětral ovzduší v Evropě, kde se stala módní péče o image země,“ napsal list.

V diskusním pořadu France 24 padla dokonce žertem otázka, zda Entropa nebyla z české strany sabotáž, před níž varovali poradci francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho během končícího francouzského předsednictví. List Libération na internetovém blogu uvedl: „Aféra je prostě rozkošná: Praha chtěla vyzkoušet smysl pro humor svých partnerů útokem na místa, kde to bolí, a nechala se chytit do vlastní sítě jedním ze svých nejkontroverznějších umělců.“

Pozadu s reakcemi nezůstala ani britská média. BBC označila Černého za „enfant terrible“ českého umění. The Times si myslí, že incident oslabil důvěru ve schopnosti české vlády. Televizní stanice Sky News uvedla, že „módní moderní plastika pobouřila unijní byrokraty, kteří si myslí, že si z nich dělá blázny“. A Financial Times napsal: „Jako kdyby nestačila krize kolem ruského plynu a válka v Gaze, Česká republika, která převzala předsednictví EU, má na krku ještě kulturní debakl.“

Německý Die Welt v článku s názvem „Umění s trapnými klišé zděsilo země EU“ poznamenal, že Češi mají i tak dost práce s krizí v Gaze, s válkou o plyn a s Lisabonskou smlouvou. Dílo Černého agendu ještě rozšířilo. Německé noviny většinou ani tak neodsuzují dílo samotné, jako spíše skutečnost, že se nynější české předsednictví EU nechalo umělcem údajně zesměšnit tím, že nedodržel zadání.

Bulharsko a Slovensko se příliš nebaví

Sám Černý v rozhovoru se serverem Spiegel Online znovu ujistil, že svým dílem nechtěl nikoho urazit. Svá slova zopakoval i dnes v Bruselu. Popírá, že by německé dálnice připomínaly hákový kříž nebo že by v dánském Legu byl rozpoznatelný obraz proroka Mohameda.

Nicméně po stížnosti Bulharska, kterému se nelíbila plastika, na níž jsou umístěny turecké záchodky, se ozvalo i Slovensko. Zvažuje prý, zda bude, stejně jako Bulharsko, požadovat odstranění té části instalace, která se ho týká. Černý naše východní sousedy zpodobnil jako uherský salám převázaný maďarskou trikolorou.

Slovenská část v díle Davida Černého
Zdroj: ČT24