Slovanská epopej se z Moravského Krumlova zatím nestěhuje

Moravský Krumlov - Starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý dnes podepsal smlouvu, kterou Praha prodlužuje do konce letošního června městu zápůjčku slavného výtvarného díla Slovanská epopej od Alfonse Muchy. Praha je majitelem epopeje. Mucha ji věnoval národu. Dílo je už 45 let vystaveno v Moravském Krumlově. Praha jej chce nyní převzít a prezentovat na Výstavišti.

Dneškem Krumlov vyřešil jeden z problémů, které souvisejí se setrváním epopeje v tamním zámku. Jeho majitelem je slovenská společnost Incheba. Firma pronajímá městu Rytířský sál zámku, v němž je 20 obřích Muchových pláten o starých Slovanech umístěno.

Incheba před časem bez vysvětlení vypověděla smlouvu radnici na pronájem Rytířského sálu, v němž je epopej vystavena. Výpověď bude platná od dubna, kdy by se měl zámek po zimě opět otevřít turistům. Mokrý je přesvědčen o tom, že se s Inchebou domluví.

Starosta doufá v to, že epopej zůstane v Krumlově mnohem déle. „Uvidíme, zda Praha do léta najde pro epopej vhodné výstavní prostory. Pokud se tak nestane, lze předpokládat, že zápůjční smlouva by mohla být opět prodloužena,“ uvedl starosta.

Epopej je v krumlovském zámku vystavena od doby, kdy v něm bylo 20 Muchových pláten zrestaurováno. Umělcova závěť uvádí, že pro obrazy musí být vybudována vhodná expozice. Praha ji ale nemá. Přesto uvažují její představitelé o stěhování obrazů.

Vystaveny by měly být v areálu pražského Výstaviště. Moravský Krumlov by o epopej patrně už přišel, kdyby loni nevyhořel na Výstavišti Průmyslový palác. Praha nyní se společností Incheba jedná o obnově paláce. Představitelé Krumlova upozorňují na to, že současné objekty Výstaviště nejsou k prezentaci epopeje vhodné.

Model budovy pro Muchovu Slovanskou epopej, která bude stát na pražském Výstavišti.
Zdroj: ČT24