Portrét člověka: V hlavní roli Gustáv Husák

Praha - V listopadu uplynulo sedmnáct let od smrti Gustáva Husáka, bývalého československého prezidenta a dlouholetého generálního tajemníka KSČ. Zatímco v době jeho smrti se o Husákovi příliš nehovořilo, nyní se o něm hraje na Slovensku divadelní hra a k rozporuplnému politikovi se vrací i český dvoudílný dokument. Snímek V hlavní roli Gustáv Husák zachycuje portrét člověka, který byl hlavním představitelem normalizace v 70. a 80. letech, ale také politickým vězněm v letech padesátých.

Za scénářem a režií filmu stojí Robert Sedláček a Michal Kubal. V dokumentu zpracovávali nejen archivní materiály. Před kamerou zazněly výpovědi i řady pamětníků Husákovy éry, včetně těch, kteří politika osobně znali. Na svého otce mimo jiné vzpomíná jeho syn Vladimír.

Takové antické drama

Rozhovor s historikem Zdeňkem Doskočilem (zdroj: ČT24)

„Negativní postavy a řekněme to přímo - velcí darebáci -  vyzařují zvláštní energii, která k nim lidi vábí nejen za jejich života, ale i dlouho po jejich smrti. Asi je to i příklad tohoto filmu,“ uvedl Sedláček.

„Gustáv Husák nás přitahoval jako čistá esence všeho, co je na politice odpudivé, jako obrazárna pudů, jichž je politika katalyzátorem… Jako osud člověka uprostřed společenského vlnobití, který nechce nikdy zůstat na okraji, ať to stojí, co to stojí.“

V dokumentu je citována i divadelní hra Dr. Gustáv Husák, kterou nastudovalo bratislavské divadlo Aréna. Na objednávku ji pro bratislavskou scénu napsal dramatik Viliam Klimáček. „Husákův osud mě fascinuje, protože je to až antické drama. Byl vězněm několika prezidentů a v závěrečné fázi života byl prezidentem vězňů,“ uvedl ke hře.

Řekli o Husákovi ve filmu:

Michail GORBAČOV (bývalý generální tajemník KSSS):

Byl to člověk kulturní, vědecky založený, vzdělaný, moudrý, bezprostřední. Demokratický. Ale jeho demokratismus byl takový, že začínal od sebekázně. Nakonec to byla především kulturnost. Mně se velmi líbil, abych byl upřímný.

Václav HAVEL (bývalý československý/český prezident):

Hlavně v letech šedesátých, pamatuji ze svých četných návštěv na Slovensku nebo hovorů se slovenskými přáteli, že si od Husáka strašně moc slibovali. On byl pro ně symbolem takového opravdu vzdělaného rozumného představitele slovenské svébytnosti, slovenských zájmů. A vím, že i docela takoví, fajn a rozumní lidé říkali: Až se jednou dostane Husák k moci, tak pak teprve to bude to pravé, to bude ten partner za Slovensko.

Lubomír ŠTROUGAL (bývalý československý premiér):

Já na něj velice rád myslím, i když vždycky na něho myslím s tou vzpomínkou, že se to prohrálo. A ta vina naše je nesporná.

Vladimír HUSÁK (syn Gustáva Husáka):

Já si myslím, že otec to vzal nakonec jako zodpovědnost…. Touha po moci, to je, myslím, mému otci velmi vzdálené.

Vydáno pod