Patnáct evropských jazzmanů zahraje v Národní budově v New Yorku

New York - Speciálním koncertem v nedávno otevřené České národní budově v New Yorku oslaví hudebníci z patnácti evropských zemí zahájení českého předsednictví Evropské unie. Vystoupení nazvané Evropské jazzové improvizace představí ve čtvrtek 8. ledna vybrané jazzmany například z Německa, Slovenska, Švédska a samozřejmě z České republiky.

„Bude se jednat o orchestr na jednu noc. Ideou koncertu bylo pozvat hudebníky z jednotlivých zemí, kteří se poprvé dohromady sejdou na pódiu. Budou to dostatečně zkušení a výborní jazzoví hráči na to, aby z toho večera udělali improvizované hudební vystoupení a nejen tím deklarovali heslo českého předsednictví Evropa bez bariér, ale aby vznikající harmonie vydala i zprávu o harmonii mezi jednotlivými členskými státy,“ popisuje náplň večera ředitel Českého centra v New Yorku Marcel Sauer.

České centrum v New Yorku, které se stará o prezentaci české kultury ve Spojených státech, oslovilo evropské země, aby každá z nich nominovala na koncert svého zástupce. Slovensko tak vyslalo známého trumpetistu usazeného ve Spojených státech Laco Decziho, za Francii zahraje klavírista Dan Tepfer a Německo zastoupí saxofonista Christian Torkewitz. Česká republika měla jako jediná země původně představit dva muzikanty - houslistu Martina Zbrožka a baskytaristu Jaromíra Honzáka. Martin Zbrožek ale nakonec kvůli problémům s pasem do New Yorku neodcestoval. Několikrát oceněný český jazzman Jaromír Honzák tak bude jediným českým zástupcem, stane navíc v čele orchestru a bude celou improvizaci patnácti hudebníků řídit.

České centrum v New Yorku připravuje

na následující půlrok, během něhož bude Česko předsedat Evropské unii, i další kulturní akce s evropskou tematikou. „Chystáme ještě celou řadu akcí, které realizujeme společně s kolegy EU. Bude to třeba projekce němého filmu Upír Nosferatu, který připravujeme ve spolupráci s Německem a který doprovodí živě česká kapela DG 307. Dalším příkladem může být projekt kurátora Jaroslava Anděla, který představí současné trendy ve výtvarném umění v Evropě,“ uzavírá Sauer.