Dagmar Pecková byla hostem Událostí v kultuře

Praha - Operní pěvkyně Dagmar Pecková žije v současnosti v Německu a vystupuje po celém světě. Mezi vánočními svátky uzavírala pražským úspěšným koncertem Janáčkův rok. V současné době také spolupracuje s orchestrem BBC pod vedením Jiřího Bělohlávka. Společně připravují koncert písní Gustava Mahlera. V tomto roce čeká pěvkyni vystoupení v Paříži s Mahlerovou 3. symfonií. Základem představení bude balet. Na rok 2010 je připravena měsíční koncertní šňůra po Austrálii a Novém Zélandu. Dagmar Pecková byla hostem pořadu ČT24 Události v kultuře 5. ledna.

„Já si myslím, že bych nikdy nezazpívala duet z pop music, což se po mně také požadovalo. Já lidi z toho žánru neodsuzuji, jen si myslím, že existují určité hranice mezi popem a vážnou muzikou. Zaznamenávám velkou snahu tyto hranice stírat, myslím si, že my sami si pod sebou uřezáváme větev. Já bych v rámci pocty komukoli s nikým v duetu nevystoupila. I když si například nesmírně vážím Karla Gotta, tak na Žofíně bych si vedle něj nikdy nestoupla. Mám v tomto svoji mez, za kterou zkrátka nejdu,“ uvedla v rozhovoru k otázce popularizace vážné hudby Pecková.

V této souvislosti umělkyně upřesnila, že si nikdy nemyslela, že by umění mělo jen bavit. „Muzika obsahuje i emoce a žádá porozumění i povznesení. Jestliže je dnes kultura prezentována nutně jako zábavná, jsem přesvědčena, že se nám to jednou špatně vrátí. A bohužel vždycky, když se začne šetřit, první na řadě je kultura, ať už v Německu nebo tady v Česku.“

Dagmar Pecková - rozhovor (zdroj: ČT24)

Ke svým nejbližším plánům pěvkyně řekla: „Po deseti letech se vracím na jeviště Národního divadla. Čas rychle utíká, ale Carmen, za kterou jsem obdržela Thálii, se hrála v roce 1999. Nyní jsem dostala nabídku vystupovat v dvojroli Cizí kněžny a Ježibaby v Dvořákově Rusalce. Hrozně se na to těším, zvláště, že režii bude mít šéf opery pan Heřman. Pokud se dalších nabídek týká, mám některé až do roku 2011,“ uzavírá rozhovor Dagmar Pecková.