„Kulturní sladidlo“ pro Evropu

Praha - Kulturní program českého předsednictví Radě EU by měl naši republiku představit jako "zemi moderní, dynamickou, inovativní, ale i otevřenou změnám, zemi, která si uvědomuje svou minulost a zároveň na ní nijak neulpívá". Prohlásil to dnes vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra, který společně s ministrem kultury Václavem Jehličkou představil kulturní program, který by měl "kralování" ČR v prvním půlroce 2009 doprovázet.

Přichystáno je podle Vondrových slov přibližně sedm set akcí, zhruba sto z nich se koná na území České republiky, ostatní na různých místech ve světě, vedle Bruselu třeba také ve Francii nebo v Izraeli či Chorvatsku. Na jejich organizaci se podílela především ministerstva kultury a zahraničí.

„Máme v Evropě pověst kulturní velmoci, což je dáno tradicí a což je zároveň odkaz, který chceme a musíme rozvíjet, pokud toto renomé máme dlouhodobě udržet. České předsednictví skýtá výbornou příležitost, neboť na nás budou upřeny zraky větší měrou, než je obvyklé,“ domnívá se Vondra.

United Islands of Europe

Přichystány jsou akce divadelní, hudební, filmové, výtvarné, přednášky i happeningy. Výběr kulturních akcí ovlivnily podle Vondry čtyři skutečnosti: Evropa bez bariér, tedy motto českého předsednictví, dvacetileté výročí pádu železné opony, pětileté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU a v neposlední řadě také fakt, že rok 2009 byl vyhlášen jako rok kreativity a inovací.

„Zatímco zahajovací akce jsme koncipovali jako interiérové, v důstojném duchu, tak zakončení bude mít spíše charakter odlehčený,“ přislíbil Vondra. „Spolupracujeme s organizátory festivalu United Islands of Prague, který by se letos konal pod rozšířeným názvem United Islands of Europe,“ doplnil.