Do Prahy se dnes vrací světoznámý tenorista José Carreras

Praha - Španělského pěvce při koncertě v Kongresovém centru doprovodí Pražská komorní filharmonie a Kühnův dětský sbor. Celý večer bude pod taktovkou dirigenta Davida Giméneze. Dvaašedesátiletý pěvec je nejmladší z proslulé trojice tenorů - vedle Plácida Dominga a loni zesnulého Luciana Pavarottiho. Jejich koncert The Three Tenors slavil úspěch po celém světě a velmi se zasloužil o propagaci vážné hudby. Získat umělce pro předvánoční vystoupení v Praze trvalo rok a půl a na jeho přání jej doprovodí Kűhnův dětský sbor.

José Carreras má v repertoáru víc než šedesátku rolí v operách od Milánské La Scaly po Metropolitní operu v New Yorku a jeho koncertní záběr čítá stovky skladeb od baroka po současnost. Smutnou stránkou v životě slavného tenora je jeho zápas s leukémií. Svůj nakonec vítězný boj popsal v autobiografii José Carreras - zpěv z duše. Praha viděla a slyšela mladého Carrerase poprvé v roce 1971, a to jako Alfréda ve Verdiho Traviatě. Od té doby českou metropoli navštívil již několikrát.

Na koncertě v Kongresovém centru zazní předehra k opeře Netopýr Johanna Strausse, písně italských a španělských skladatelů 19. a 20. století, písně a moteta od Franze Schuberta, Wolfganga Amadea Mozarta i známé vánoční skladby. Jako host spolu s tenoristou zazpívá mexická sopranistka Rebecca Olveraová z Curyšské opery.

David Giménez, synovec Carrerase, diriguje po celém světě přední orchestry a sólisty. Pražská komorní filharmonie, kterou založil v roce 1994 Jiří Bělohlávek, nyní šéfdirigent symfonického orchestru BBC v Londýně, letos vstoupila do své jubilejní 15. sezony. Mladá sopranistka Olveraová je od roku 2005 členkou curyšského Opernstudia. Kühnův dětský sbor, jehož uměleckým vedoucím je Jiří Chvála, je pravidelně zván na velké hudební festivaly a prestižní koncertní turné po celém světě.